keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Todellisia syitä lääkäripulaan

Anja Itkosen kirjoittama juttu tämän päivän Karjalaisessa avaa yhden, ehkä juuri sen suurimman, syyn miksi Keski-Karjalaan ja Helliin ei saada virkalääkäreitä.
Kysymyksessä on 11.4.2007., päivätty kantelu kuntayhtymän hallitukselle lääkäri Kirsti Anttosen, lähinnä johtoryhmä työskentelystä mutta myös hänen henkilöönsä kohdistuneesta arvostelusta.
Kantelun käsittely on hallituksessa merkitty ei julkiseksi. Tosin pykälää mihin päätös perustuu on jäänyt merkitsemättä, ollen siten merkityksetön. Kuitenkin kantelu ja asian käsittely on onnistuttu näihin päiviin pitämään pois julkisuudesta.
*******
Kantelu on kolme liuskaa pitkä, ja keskittyy lähes kokonaan käsittelemään johtoryhmätyöskentelyä.
Yksilöityjä asiakohtia en kantelusta eroita. Kantelussa valitetaan ilmeisesti allekirjoittajien kokemaa tunnetilaa yleistäen sen vaikeuttavan koko organisaation toimintaa. Ristiriitojakin kantelusta löytyy. Valitetaan, ettei päätökset ole demokraattisesti tehtyjä ja seuraavassa lauseessa, että päätökset viipyvät kun niiden taustoihin käytetään aikaa.
Yksikään kantelukohta ei koske Kirsti Anttosen lääkärityötä, vaan valittajien asemaa työyhteisössä.
Kysymys herää onko kantelun oikea kohde lääkäri. Mielestäni ei vaan organisaatio, jossa niin kantelijat kuin kohdekin työskentelevät. Kysyä myös sopii, missä määrin valittajien henkilökohtaiset asemat ja vaateet ovat vaikuttaneet kantelun syntyyn. Unohtaa ei sovi myös perisuomalaista kansan piirrettä; kateutta ja pahansuopaisuuttakin. Kaikki asiat olisi kuntayhtymän hallituksen tullut selvittää ennen langettavaa päätöstään.
Tosin kantelun edellä oli suullisesti asiaa pyritty selvittämään hallituksen puheenjohtaja Jukka Kankkusen, Päivi Hakulisen, Maarit Kyrön ja Annikki Väkeväisen kesken, mutta tuloksetta.
Valituksessa Kirsti Anttosen käytöstä kuvaataan rikokseksi, (työpaikkakiusaaminen)josta voidaan tuomita rangaistus ja korvauksia. Työpaikkakiusatun nimeä en valitukzsesta löytänyt, joten kiusattu henkilö jäi tältä osin tietymättömiin.
Kuitenkin kantelun lopussa vaaditaan Kirsti Anttosen vapauttamista tehtävistään tai hänelle on järjestettävä johtajakoulutus sekä jatkuva työnohjaus.
Väkisinkin tulee mieleen järjestelmä, jossa kantelijan, syyttäjän, tutkijan ja tuomarin tehtävät yhdistetään valituksen allekirjoitajille. Se on niin harvinaista, että siihen pystytään vain järjestelmässä, jota kukaan ei hallitse.
Allekirjoittajia on yhteensä 11 henkilöä.
Erityinen huomio kiinnittyy Päivi Hakulisen (nykyinen sos.- ja terveyslautakunnan johtaja) ja Tuula Karppisen nimiin. Allekirjoittajana Päivi Hakulinen on merkitty työsuojelupäälliköksi ja Tuula Karppinen työsuojeluvaltuutetuksi.
Molemmilla edellä mainituilla on oma organisaationsa toimia. Myös molempien tehtävät siinä on määritelty. Heidän esiintymisensä kantelijain joukossa on tuiki erikoista. Sanoisin entisenä työsuojeluvaltuutettuna, että täysin asemansa väärin arvioitua.
*******
Kantelu johti kuntayhtymän antamaan huomautukseen Kirsti Anttoselle. Siitäkin huolimatta, että lääkärit olivat antaneet kantelusta lausunnon kuntayhtymän hallitukselle. Se kohta kohdalta "vapautti" Kirsti Anttosen kantelun syytöksistä. tämän lausunnon oli allekirjoittanut 10 terveyskeskuslääkäriä.
Pyrin julkaisemaan lääkäreiden lausunnon kanteluun. Palaan asiaan myöhemmissä kirjoituksissani.

Ei kommentteja: