sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Olkaapa tarkkana valtuutetut

Huomenna on Tohmajärven kunnanvaltuuston kokous. Luulenpa pituutta taas piisaavan. En ota listalta tässä esiin kuin pari asiaa. Sitten ne ovatkin sitä tärkeämpiä.
Peruspalveluohjelma 2010-2013 on varsinaista asian vääntöä. Moni asia, joka pitäisi entisestä selvitä taitaa mennä entistä enemmän solmuun.
Aikuisten lähipalvelujen kohdalta on ohjelmaan merkitty: "Lääkärin vastaanottopalvelut jokaisen kunnan terveyskeskuksessa arkisin klo 8-16."
Lautakunnan kokouksessa esitin lauseesaeen lisättäväksi kaksi sanaa: ja vuodeosasto. Esitykseni meni äänestykseen ja hävisin sen tietenkin. Paitsi, että itse pidän vuodeosastoa lääkäripalveluihin kuuluvana erittäin tärkeänä osana, oli taustalla Tohmajärven kunnanvaltuuston voimassa oleva päätös siitä, että Tohmajärven terveyskeskuksessa tulee olla vuodeosasto.
Tohmajärven kohdalta asian tekee mielenkiintoiseksi se, että kaksi muuta tohmajärveläistä lautakunnan jäsentä, Saila Partanen ja Tuomo Eronen äänestivät vuodeosastoa vastaan.
Syntyy kysymys vertailusta koirasta ja sen hännästä. Voiko lautakunnan jäsen toimia oman valtuustonsa tahtoa vastaan?
*******
Toinen kohta johon yritin peruspalveluohjelmassa vaikuttaa koski Ikäihmisten lähipalveluja.
Ikäihmisten lähipalveluksi oli ohjelmaan kirjattu:"Pääosa palveluasumisesta ja tehostetusta palveluasumisesta."
Esitin, että sana Pääosa otetaan lauseesta pois. Ei käynyt sekään lautakunnan enemmistölle. Perusteita kannalleen he eivät juuri esittäneet tämänkään asian käsittelyssä.
Asia näet on niin, jos sana Pääosa jätetään lauseeseen se tietää samaa sanoilla kuin Coronaria sopimuksessa sanktiopykälä prosenntinumeroilla49%-51%.
Eli jos yksikin vanhus enemmän hoidetaan Keski-Karjalan yhteenlasketusta vanhusmäärästä lähipalveluna asia on peruspalveluohjelman mukainen. Se voi tietää sitä, että "Mehiläisen osasto" täytetään ensimmäisenä ja loput ripotellaan siten, että Rääkkylästä ja Kesälahdelta loppuu tai ainakin vähenee oleellisesti vanhusten asumispalvelut peruspalveluohjelman mukaiseksi. Samalla "hyväksytään" Mehiläisen sopimus. Selvää myös on, että sana pääosa saattaa Kiteen muita edullisempaan asemaan myös tässä lähipalvelussa. Kiteeläiset ovat mukana laskettaessa yhteen lähipalvelupaikkoja.
Kannattaa valtuutettujen olla tarkkana. Niin kuin siitäkin, että suunnitelmissa on, että Peruspalveluohjelma on enää tämän kerran valtuuston päätettävissä. Tulevaisuudessa se aiotaan vain saattaa valtuutetuille tiedoksi.

Ei kommentteja: