perjantai 26. helmikuuta 2010

Onko otettava kovat piippuun?

Miten tässä näin kävi? Ohittaako Hellin johto täysin sen rippeen mikä enää on jäljellä kunnallisesta päätöksenteosta. Niin näyttää käyvän, jos on totta se, että kunnanvaltuuston päätöksillä ei ole mitään vaikutusta Hellin tekemiin päätöksiin. Mielipidettä tuodaan esiin niin Hellin johdon kuin kunnanjohtajien puolelta.
Kysymyksessä ovat olleet lasten päivähoidon ja viimeksi tehostetun palveluasumisen ratkaisut Hellissä.
******
Allekirjoittanut on Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Lautakunnan kokouksessa 12.5.2009 annettiin lupa kilpailuttaa tehostettu palveluasuminen. Ajatuksena ainakin minulla oli kyseessä olevan paikallisten yrittäjien kesken käytävä kilpailutus. Tarve siihen oli saada yhteneväisesti tilanne Hellin haltuun siihen asti neljän kunnan hoitamista asioista.
Tuon kokouksen jälkeen en ole ollut asian kanssa missään tekemisissä. Kauhukseni sain lehdistä lukea, että Helli on kilpailuttanut tehostetun palveluasumisen niin, että palvelut ovat karanneet (lue ohjattu) helsinkiläiselle yritykselle. Sen rahoittaja taustaa voi vain haikailla. Nelosten pääkirjoituksessa sitä on tehtykin.
******
Kilpailutuksen lopputulos herättää monenkin laisia ajatuksia. Onko Hellin johtaja unohtanut, että vanhuspalvelut ovat sopimuksissa määritelty lähipalveluksi?
En tiedä mikä on Hellin vastuu ja erityisesti sen johtajan vastuu tehdä "miljoonaluokan" ostoja ohi kunnallisten päättäjien?
Mikä asema on tilaajalautakunnalla kilpailutuksen ja sen perusteella valittavan voittajan suhteen? Helli on alkuaan merkitty palvelujen tuottajaksi, mutta nyt se esiintyy yksinvaltiaana tilaajana.
Miten palvelujen laatu on vaikuttanut valintaan? Onko se vaikuttanut mitenkään, vaikka 20 % valintakriteereistä sanotaan perustuvan laatuun. Valitulla voittajalla ei ole näyttöjä ainakaan Keski-Karjalan alueella laadukkaasta tai laaduttumasta toiminnasta.
Miten Helli on huolehtinut paikallisista yrityksistä, joilla on näyttöjä laadukkaasta toiminnsta joka vielä perustuu käyttäjien kokemuksiin.
*******
Hellin johtaja Airi Turunen on omalla käytöksellään osoittanut halveksuntaa kuntien valtuutettuja, tilaajalautakuntaa ja kuntien virkamiehiä kohtaan Tohmajärvellä 23.2.2010 pidetyssä seminaarissa, jossa hän ei sanallakaan maininnut Hellin edellisenä päivänä tekemästä päätöksestä, jossa tehostostetun palveluasumisen paikoista olivat päättäneet.
Henkilökohtaiseti näen hänen käytöksensä ja menettelytavat poikkeavan siitä ajatusmaailmasta, jolla kunnallisia palveluja tähän asti on hoidettu.
Elleivät kuntalaiset, kunnanvaltuutetut ja henkilöt, jotka asiaan voivat vaikuttaa, saa muutosta Hellin johtoon ja johtamistapaan, sopii kysyä kannattaako olla mukana koko luottamushenkilötoiminnassa.
Nyt on viimeinen aika puuttua tähän asiaan, ennen suurempia vahinkoja. Kysymyksessä on koko Keski-Karjalaa hajoittava ja jakava asia.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Olemme saaneet käenpojan pesäämme ja se yrittää pudottaa kaikki muut pesästä alas. Yritetään Veijo pidellä pesän laidoista kiinni ettemme mekin putoaisi.