tiistai 2. maaliskuuta 2010

TÄNÄÄN NÄIN

Miten tähän on tultu ja miksi? KeskiKarjalanNeloset täytti taannoin vuoden. Blogini lienee iältään puolta vanhempi. Kummallakaan ei ole syytä juhlia. Molemmat toimimme alueella, jolla vuodet eivät osoita juhlittavia aikoja. Juhlittavaa on joka päivä, jos saa kirjoituksensa luettavaan kuntoon.
Nettikirjoittelu tässä muodossa on uutta ainakin toistaiseksi näillä vaaroilla. Kirjoitamme lähes päivittäin tapahtumista ja asioista, joita luulemme lukijoita kiinnostavan. Jos siinä emme onnistu, loppuu kirjoittelu ilman ennakkoilmoitusta. Tilausta ei tarvitse irtisanoa.
*******
KeskiKarjalanNelosten kirjoittajat kuin blogkaajatkin kirjoittavat juttunsa henkilökohtaisen innostuksensa varassa ja kannattavana. Samoja journalistisiä periaatteita ja julkisuussäädöksiä noudattaen kuin paperilehdetkin. Kirjoittajat eivät saa korvauksia kirjoittamisistaan keneltäkään. Kaikki käyttävät omaa aikaansa tuotoksensa syntyyn.
********
Blogeissa näkyy selvimmin kirjoittajansa mielipide. Mielipiteen on kuitenkin selvästi eroituttava uutisesta, jos sellaisesta milloin on kyse. Uutinen tai selostus on pysyttävä ehdottomassa totuudessa. Sen voi ja pitääkin kirjoittajan omalla mielipiteellä maustaa sellaiseksi, että kelpaa lukijalle hyväksyttäväksi tai moitittavaksi. Tätä Suomessa sanotaan mm. mielipiteen vapaudeksi. Samalla se on blogkaajan voima asioiden tuomisessa julkiseen
keskusteluun.
Blogkaaja toimii täysin omalla alueellaan, mielipiteillään ja vastuullaan, kuului hän sitten mihin poliittiseen puolueeseen hyvänsä tai ei mihinkään.
KeskiKarjalanNelosiin pääsee kirjoittamaan ilman puoluepoliittista tunnustusta sinne tai tänne. Omalla nimellään tai nimimerkillä. Nelosten päätoimittaja huolehtii kuitenkin, että me kirjoittajat kestämme joltisessakin ruodussa. Käräjille ei kai halua kukaan.
******
Joku voi kysyä miksi minä kirjoitan. Syy tuskin on raha tai asema. Vielä vähemmän rakentaisin poliittisita tulevaisuutta. Kai jokainen ymmärtää, että se on loistavana jo takanani.
Luottamushenkilönä toimiessani olen huomannut, että kun puhutaan päättäjistä, usein heiksi mainitaa kunnan valtuutetut. Onko todella näin? Vastaan omana mielipiteenäni, ettei enää pitkään aikaan.
Muodollisesti asiat edelleen "päätetään" valtuustoissa. Kuitenkin ennen muodollista päätöstä asia on valmisteltu niin, ettei luottamushenkilöillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan juuri mitään.
Kunnallisen demokratian marssijärjestys on kuitenkin edelleen se, että kuunneltuaan kuntalaisia valtuutetut ja luottamushenkilöt välittävät asit virkahenkilöille edelleen valmisteltaviksi lopullisia päätöksiä varten. Valmistelussa tulee huomioida myös vaihtoehdot.
Näin ei enää toimita.
Valmisteluvallan ja yhden vaihtoehdon järjestelmän ovat luottamushenkilöt antaneet virkamiehille. Jopa niin, että virkamiehet valmistelevat, esittelevät ja käytännässä valitsevat alaisia itselleen. Monesti määräävät myös heidän palkkansa.
Niin, miksi kirjoitan? Siksi, että luottamushenkilöiden asema palaisi sille tasolle, jolle se lainsäädännössä on määritelty.
Kirjoitteluni blogissa saattaa keskittyä ehkä liikaa soteen ja Helliin. Kuitenkin ne ovat osa-alueita, joissa eniten Keski-Karjalassa on ajettu metsään. Siitäkö syystä Hellin keksijät toinen toisensa jälkeen hakeutuvat muihin tehtäviin toisille paikkakunnille?
Tässäpä tätä tällä kertaa.
******
Palautetta on tullut monella tapaa. Yksi sellainen on Nelosten luettavuus. Esille panoon on tarkoitus puuttua heti, kun siihen on mahdollisuus. Aika on rajallinen Nelosissakin. Varsinkin päätoimittajalla. Mitä muuta kirjottaneekin.
Oma blogini taitaa jatkaa entisellään. Ainakin toistaiseksi. Esipuheen kirjoitin aikoinaan muutamaan minuuttiin. Luulen, etten parempaan pystyisi vieläkään.
Lopuksi. Kirjoituksen ainoa tarkoitus on tulla luetuksi. Siinä on näiden rivien ydin.

Ei kommentteja: