maanantai 1. helmikuuta 2010

Lyhyesti valtuuston kokouksesta

Tohmajärven kunnanvaltuuston kokous kesti tänään 3 tuntia 20 minuuttia. Puheenvuoroja käytettiin yhteensä 95 kpl. Äänestyksiäkin saatiin aikaiseksi pari kappaletta.
On syytä panna merkille, että hallituksen puheenjohtaja Leena Väistö käytti kuntastrategian esittelyyn yhden puheenvuoron. Se kesti yhden minuutin, jossa hän totesi strategian tärkeäksi paperiksi. Muita puheenvuoroja hän ei sitten käyttänytkään.
Uskaltaisiko, kun ottaa huomioon puheenvuorojen lukuisuuden ja kokoukseen käytetyn ajan, sanoa, että Otto Saikkosen puheenvuoro oli yksi asiallisimmista. Hän kehoitti valtuutettuja pysymään asiassa.
Merkittävämmäksi asiaksi noussee tulevaisuutta ajatellen demareiden kokouksessa jättämä valtuutetun aloite. Tosin sen heti tuoreeltaan kunnanjohtaja "lyttäsi" sanomalla, että sopimukset muiden kuntien kanssa olisivat este aloitteelle.
Aloitteen, varsinkin kirjallisen ja perustellun aloitteen "tyrmääminen" on uutta kokouskäytäntöä Tohmajärvelläkin. Mielestäni se ei hyvän hallintotavan mukaan kuuluisi ainakaan kunnanjohtajalle.
Valtuutetulla on suvereeni aloitteenteko-oikeus, jota ei naapurikunnat tai sopimukset voi estää. Tohmajärven kunnanvaltuusto on tehnyt seutusopimuksen itsenäisesti. Valtuustolla on edelleen sama oikeus sanoa sopimus irti, jos katsoo sen hyväksi. Tässä asiassa ei löydy mitään sellaista, joka antaisi kunnanjohtajalle mahdollisuuden estää valtuustoa tekemästä haluamaansa päätöstä. Olla mukana tai irrota seutusopimukzsesta.
Epäilen, että asiaan palataan vielä monta kertaa. Seuraavassa osiossa aloite.

Ei kommentteja: