tiistai 23. helmikuuta 2010

Tuskin viimeinen seminaari Hellistä

Täysi päivä Helli-seminaaria vastaa rasitukseltaan puolimaratoonia. Ainakin. Maratoonilla tietää mihin suuntaan pitää liikkua. Hellissä ei.
Alustajissa Olli Tolkissa ja Jorma Teittisessä ei ole vikaa. Tittelit jätän sanomatta. Ovat sen verran hienoja. Mutta aihe sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen Keski-Karjalassa on täkäläiset tuntien sen verran vaikea laji, ettei ne tulleet turvatuksi vielä tässä seminaarissa.
* * *
Seminaarissa oli täysi arsenaali toimittajia. Jätän heidän raportointinsa varaan varsinaisen seminaariselostuksen. Saavat siitä palkkansakin. Muutaman rivin kirjoitan, mitä meikäläiselle jäi mieleen. Käytin muutaman puheenvuoronkin.
Alkuun muutama kohta Olli Tolkin alustuksesta:
- Peruspalveluohjelma ei välttämätön.
- Puhui Sitran kannasta asiasta ulkoistaminen/ yksityistäminen, jotka eivät ole sama asia.
- Oma palvelutuotanto on paras.
- On tehtävä oikeita asioita.
- On tehtävä rakenteellisia muutoksia.
- Kaikki palvelut organisoitava uudestaan.
- Edellä oleva ei tarkoita lähipalveluiden lopettamista.
- Kuntakohtainen ajattelu lopetettava.
Tolkki ei painostanut päättäjiä ainoan oikean, hänen näkemyksensä mukaiseen ratkaisuun. Mikä on hyvä asia, kun kysymyksessä on kuntademokratiaan kuuluvat päätösasiat.
Jorma Teittinen puhui ja selvitti lääkärin näkökannalta palvelujen järjestämistä lähinnä Juväskylän seudulta. Hänkin pysyi hyvin reviirillään. Ei tuputtanut.
* * *
Omassa puheenvuorossani toin omana näkemyksenäni esiin sen hallintohimmelin, josta on puhuttu puhumasta päästyä. Esimerkkinä mainitsin toimintaa ohjaavan peruspalveluohjelman, yhteistoimintasopimuksen, kuntien tilaajasopimukset, asiaan millään tavalla kuulumattoman seutusopimuksen. Edellä olevien hallinto- ja johtosäännöt ja kuntabyrokratian. Kaikki sopimukset ovat lisäksi enemmän tai vähemmän ristiriidassa keskenään.
Posmotukseni jälkeen alustajat totesivat, että sopimukset on pikimmiten korjatta kuntoon. Kukahan tehtävän ottaa suorittaakseen? Toivottavasti eivät samat henkilöt, jotka rakensivat nykyisen himmelin.
******
Merkittävimmäksi tavoitteeksi näin seminaarille asetetun akuuttiosaston perustamisen Kiteelle. Aistin myös, että tarkoitus helliläisillä, heitä on myös kuntien ylimmissä virkahenkilöissä ja luottamushenkilöissä, ajaa alas muiden kuntien terveyskeskukset ja arkipäivän lääkäripalvelut.
Toin mielestäni riittävän selvästi esiin kantani: jokaisessa kuntakeskuksessa tulee säilyttää arkipäiväiset lääkäripalvelut klo 8 -16 välisenä aikana, johon liittyy toimintaan sopeutettu vuodeosasto.
Perusteluiksi luin Rääkkylän nykytilanteen. Miksi pitää toimiva, asiakastyytyväisyydestä nauttiva palvelu ajaa alas vain sen tähden, että jossain muualla päästäisiin kokeilemaan jotain uutta.
Puheenvuoroni jälkeen koin jotain odottamatonta. Vaimeat suosionosoitukset. Nyt taputettiin, tosin vaimeasti käsiä. Yleensä puheenvuoroni jälkeen haluttaisiin taputtaa kaljuani. Vieläpä niin, että luu näkyisi.
******
Lääkärin asemasta Helli-liikelaitoksessa syntyi mielen kiintoinen sanailu. Lautakunnan jäsen Tuomo Eronen näki lääkärin aseman Hellissä hyvänä.
Minä puolestani tartuin asiaan ja kerroin, ettei Hellin johtokunnan kokouksissa lääkärillä ole kuin läsnäolo-oikeus. Kerroin sen varmana.
Asian väittivät Hellin johtaja ja muutamat virkamiehet ja olihan siinä muutama kellokas luottamushenkilökin, olevan toisin. Lääkäri on mukana tekemässä päätöksiä.
Allekirjoittaneesta olisi ilman Veijo Hurskaisen puuttumista asiaan, tehty valehtelija. Hurskainen luki paperista mitä lääkärin asemasta sanotaan johtokunnan kokouksessa.
Johtavalla lääkärillä on kokouksissa läsnäolo-oikeus. Ei siis edes puheoikeutta.
Se siitä. Tämmöisillä väittämillä Helliä viedään.
Ei ihme, jos lääkäreitä ei saada Keski-Karjalaan ja Hellin palvelukseen.

Ei kommentteja: