Pitkä iltapäivä ja ilta siinä meni, kun Tohmajärven kunnan asioita pantiin valtuustossa järjestykseen. Ensin oli valtuustoseminaari, jossa asiantuntijoiksi mainitut tilaajajohtaja Airi Turunen ja projektipäällikkö Arja Pöntinen-Heinonen
selostivat Sote/hellin johtosääntöjä.
Eipä asiantuntijoilta tullut selviä vastauksia esityksensä jälkeen valtuutettujen esittämiin kysymyksiin. Ei sittenkään vaikka itse Olli Riikonen koetti avustaa.
Henkilökohtaisesti en alustajia vaivannut kuin parilla asialla. Kysyin miten meidän sote/liikelaitos/tilaaja/tuottajamalli eroaa Helsingin ja Uudenmaan yliopistosairaalan (Hus) epäonnistuneesta mallista. Airi Turunen vastasi, että siellä on ihan toinen malli. Uskalsin epäillä hänen sanomaansa ja epäilen edelleen. Uskon tässäkin tapauksessa enemmän Hesarin pääkirjoitukseen kuin meidän virkamiehiin.
Toinen kysymykseni koski, mistä seutuvaliokunta on saanut valtuudet toimia asioiden alulle panijana, esittelijänä ja lopulta ilmeisesti hyväksyjänä ja valvojanakin? Seutuvaliokuntahan muodostuu virkamiehistä eli kunnanjohtajista. (Yksi seutuvaliokunnan jäsen on Airi Turusen aviomies)
Tilaajajohtaja vastasi, että seutuvaliokunnan asema ja tehtävät on määritelty seutusopimuksessa. Uskallan olla toista mieltä tässäkin asiassa. Lukija voi itse käydä katsomassa seutusopimuksesta mitä sinne on kirjattu
* * *
Varsinainen valtuustopykälä, joka koski "Pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen uudistaminen" viritti keskustelun välihuutoineen. Huutajat eivät muuten asiakohdan keskusteluun sitten osallistuneetkaan. He kuuluvat siihen valtuutettujen joukkoon, joiden tehtävä on ainoastaan kannattaa asioita.
Sopimuksen 8 § kuului kokonaisuudessaan: "Pelastuslaitos tekee sopimukset sairaankuljetuksen järjestämisestä, ensivaste- ja vapaapalokuntien toiminnasta sekä muusta toiminnasta yhteistyötahojen kanssa."
Asiallisesti kohta koskettaa tohmajärveläisiä poikkeuksellisen läheltä. Meillä on omalla paikkakunnalla asemapaikkaansa pitävä ambulanssiyrittäjä. Sairasauto jo nyt on sairaiden ja vanhusten ainoa tuki ja turva apua tarvittaessa. Kun näyttää, että lääkäripalvelut ollaan laittamassa paikkakunnalla soten myötä minimiin, on sairasauton asemapaikkapysyvyys saatava varmistettua tulevaisuudessakin niin, että auto päivystää Tohmajärvellä.
Kuka tekee sopimukset ei liene asian ydin. Tärkeää on, että ambulanssin asemapaikka pysyy Tohmajärvellä.
* * *
Tiedoksi asiana oli allekirjoittaneen ja Sdp:n valtuustoryhmän tekemän aloitteen hallinto-oikeuden päätös. Asiasta olen kirjoittanut aikaisemmin blogissani. Valituksen ydinhän oli kysyä mikä on valmistelijan vastuu toimia aloitteiden valmistelijana. Tätä ei hallinto-oikeus ottanut tutkittavakseen. Myöhemmin on selvinnyt, että asia kuuluu eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittaviin asioihin.
* * *
Aivan vastaavan lainen tilanne syntyi, kun Sdp:n valtuustoryhmän aloite kaatui yksinkertaisen enemmistön kantaan pykälässä 13.
Aloite koski selvitysmiehen saamista tutkimaan ja selvittämään olisiko jokin toinen vaihtoehto kuin nyt meneillään olevat parempi Keski-Karjalaan. Aloitteessa pyydettiin asiaa kysymään muilta Keski-Karjalan kunnilta. Olisivatko he kiinnostuneita asian edelleen viemisessä.
Asia ei edennyt kunnanjohtaja Olli Riikosta edemmäksi. Hän ei katsonut tarpeelliseksi kysyä muiden kuntien mielipidettä asiassa.
Valtuustopäätöksen jälkeen avautuu valitustie, kysyä virkamiehen vastuuta suhteessa valtuutettujen tekemiin aloitteisiin. Kuntalain 53 § on asia mielestäni selvästi sanottu. Pykälässä puhutaan myös valmistelupakosta.
Valittaa voisi, mutta kannattaako se. Nykyisellä valtuustokokoonpanolla ja kunnanjohtajan asenteella mikään ei kuitenkaan lopulta muuttuisi. Asiaa on kokeiltu jo neljällä valituksella tarkoituksella saada ihmiset huomaamaan miten nykyisin Tohmajärvellä kunnan asioita hoidetaan.
Kuntavaalit ovat edessä. Jos kuntalaiset tahtovat muutosta, niin se voi onnistua vain heidän kauttaan ja äänestyskopissa. Jättämättä äänestämättä on mielen ilmaus nykyisen menon jatkamisen puolesta.
maanantai 29. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Hei Tuunanen!
Näyttää aika vaisulta tämä kansalaistemme äänestysinto. Uusimman tutkimuksen mukaanhan suurin osa ei ole oikein kiinnostunut politiikasta, eikä tiedä siitä juuri mitään. Onneksi suurin osa meistä tietää vielä oman nimensä ja kotiosoitteensa. Ei hyvältä näytä. Kenenkään osalta.
Lähetä kommentti