keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Mestariselittäjä

Kunnanjohtaja Olli Riikonen on mestariselittäjä. Valitettavasti minä en pidä aina hänen selityksiään uskottavina.
Viimeisimmässä Uutisalasimen jutussa hän näki kunnan heikon taloudellisen tilanteen johtuvan "järjestelmästä". Ja siinä päällimmäisinä valtionosuudet, jotka eivät tuo rahaa tarpeeksi kuntaan. Vertailukohteeksi hän tällä kertaa otti Ilomantsin. Siellä kun näyttäisi menevän himpun verran paremmin. Lähinaapurin vertaaminen lähentelee kateutta.
Silloin tällöin kun kunnanhallituksessa tulee puhe kunnan heikosta taloudellisesta tilasta, olen koettanut ottaa puheeksi luottamushenkilövastuun taloudesta. Olen kehottanut luottamushenkilöitä katsomaan peiliin. Sieltähän todelliset syylliset talousvastuuseenkin näkyvät. Oma pärstäni ensimmäisenä.
Virkamiehet ovat hyväksyneet tässä asiassa näkemykseni, mutta hallituksen jäsenistä valtaenemmistö on istunut hiljaa.
Edustan vanhan liiton näkemystä, jossa talousasiat hoituvat kuntoon menoja rajoittamalla paremmin kuin tuloja lisäämällä.
Virkamiesten asema on kuin miekanterällä istumista. Jos vähänkin liikahtaa säästöjen puolelle, on viilto omissa housuissa.
Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että kunnanjohtaja koko virkauransa ajan ja nyt vielä voimakkaimmin on nähnyt mahdolliset kuntaliitokset huonona ratkaisuna esim. Keski-Karjalassa. Siitäkin huolimatta, että liitoksesta olisi tullut valtion tukea talouden kuntoon laittoon n. 10,5 milj. euroa.
Nyt pitäisi luopua pelkäämästä kuntaliitoksia, jos niitä vielä joku pelkää. Kuntaliitokset pitää unohtaa sote-ratkaisujen myötä. On turhaa kysellä haluaako kuntalainen kuntaliitosta vai ei.
Mielipidekysely on täysin turhaa enää tässä vaiheessa. Valtuuston päätöksellä olemme sitoutuneet Kiteellä toimivaan vanhus- ja terveyspalvelujen tuottavaan liikelaitokseen.
Se vie laskutavasta riippuen kuntatoiminnoista n. 60%. Mukana menee henkilökuntaa n.150 ihmistä.
Odotetaan miten kuntien talousasiat aiotaan saada kuntoon. Mittavat veronkorotukset ovat yksi keino. Toinen on jäljelle jäävien palvelujen hinnankorotus ja supistukset.
Vilkaisin äsken nopeasti Karjalaisen mielipidepalstaa. Näyttää olevan kuntavaalit tulossa. Omin kirjoituksista muutamia lisätitteleitä itselleni kuten, rakkikoira, törppö, räkyttäjä ja hölmö. Tuo viime mainittu taisi olla myös Uutisalasimen palstalla.
Niin sitä pitää.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Tuunasellahan näyttää noita annettuja lisänimiä olevan kuin Sotesopimuksessa hallintoyksiköitä. Ja mites se Lavi lauloikaan Tukilisäjenkassaan... Mutta ei se nimi miestä pahenna, kun kerran mies ei nimeä.