maanantai 22. syyskuuta 2008

KUNNANHALLITUS KOKOUSTI

Olipa taas kunnanhallituksen kokous. Sopii esimerkiksi koko valtuustokauden ajalta. Tässäpä selonteko, miten valtuutetun aloitteita hallituksessa käsitellään.
Sdp: valtuutetuista 10 oli jättänyt allekirjoituksellaan varustetun aloitteen, jossa kuntaa pyydettiin kääntymään Keski-Karjalan naapurikuntien puoleen, olisiko niillä kiinnostusta selvitysmiehen saamiseksi tutkimaan puitelain puitteissa mahdollisuutta löytää vaihtoehtoja, joilla seutukunnan yhteistoiminta ja talous saataisiin paremmin kuntalaisten tarpeita ja odotuksia toteuttavaksi.
Päätösehdotus oli tylyn kylmä: "Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että edellä esitetyn perusteella aloitteessa esitettyihin toimenpiteisiin ei ryhdytä."
Kunnanjohtajan perustelut eivät tällä kertaa olleet tavanomaisen pitkät. Hän selvästi luottaa yksinkertaisen enemmistön tukeen päätösehdotuksissaan. Mitä sitä turhaa selittämään.
Niinpä tämäkin aloite pääsi kunnanhallituksen historiaan yhdellä kannatus- ja yhdellä arvostelevalla puheenvuorolla. Kannatusta antoi Lauri Heinonen ja vasta-argumentit antoi hallituksen puheenjohtaja itse. Muut eivät katsoneet valtuutettujen aloitetta edes puheenvuoron arvoiseksi.
Tällaisella päätöksellä syntyi kysymys, mikä on valtuutettujen tekemien aloitteiden asema suhteessa esittelijän valmisteluvastuuseen. Asiaa joutunee aikanaan kysymään viisaammilta, kunhan prosessi oikaisuvaatimuksineen ja valtuuston päätöksineen on käyty läpi.
Totean, että Tohmajärven kunnanvaltuustossa ja hallituksessa joutuu vähemmistö elämään yksinkertaisen enemmistön vallan alla, jota äänettöminä pitävät yllä rakkaat enemmistöön kuuluvat kollegat.
Lukijalle tiedoksi alempana vastaesitys , millaisesta "vallankaappauksesta" tällä kertaa oli kysymys.

Ei kommentteja: