Asiaa ryhdyin aprikoimaan kun luin Uutisalasimen yhdeltä vakiopalstalta kirjoituksen, joka puuttui poikkeuksellisen voimakkaasti kunnalliseen päätöksentekoon, oikeuskäytäntöön ja Tohmajärvellä vaaleilla valittujen henkilöiden ominaisuuksiin.
Jos kirjoitus olisi ollut yleisön osasto kirjoitus, ei asia kannattaisi edes blogissa pohtia. Kolumnistin omaisena kirjoituksena se peilaa lehden linjaa kunnallispolitiikkaan, josta kirjoituksen perusteella voi sanoa puolueettomuuden olevan kaukana.
Siihen aikaan, jolloin rustasin mökkiläisen mietteitä tähän samaiseen lehteen, ei nyt julkaistun kaltaiset jutut olisi tulleet kysymykseenkään. Siitä piti huolen päätoimittaja. Niinpä mökkiläistä ei ole näkynytkään lehden palstoilla.
* * *
Muutamaan asiakohtaan ko. kirjoituksessa pitänee kiinnittää huomiota. Suora lainaus:"Demokratia on sitä, että hyväksyy enemmistön kannan, mutta voi olla perustellusti toista mieltä."
En tiedä miten kunnalliselämässä edellä olevalla systeemillä asioita yksinkertaisen enemmistön hallitessa hoidettaisiin. Mitä lie kirjoittajan mielessä liikkunut?
Nyt vähemmistö tekee kokouksissa vastaesityksiä, oikaisuvaatimuksia ja onpa tehnyt muutaman valituksenkin. Miten muuten vähemmistö saisi kantaansa edes pöytäkirjaan kirjatuksi?
Mielestäni demokratian toimivuuteen kuuluu, että enemmistö huomioi ja hoitaa myös vähemmistön puolesta asioita. Ei määrää ja alista.
Kirjoituksen kohta, jossa kirjoittaja toteaa jotkut tohmajärveläiset kunnallispoliitikot hölmöiksi ja, että heille nauretaan, on henkilökohtainen näkemys. Siitä ei kannata esittää vastaväitettä.
Kirjoittajan lopputoivomus, jossa hän esittää valtuustoon valittavaksi fiksuja ihmisiä, ja että jokaisella olisi myös ei-ääni, voidakseen estää "ei fiksujen" valinta, on minulle käsittämätön.
Joissain naapuridemokratioissa järjestelmä toiminee, mutta ilkeämieliset sanovat
sitä yksinvallaksi, diktatuuriksi ja ties miksi. Siinä järjestelmässä ei myöskään valitella oikeusasteisiin. Muuten kyllä.
Viimeiseen lauseeseen:"Nyt tarvitaan Valittajat ulos valtuustosta-liike", en voi yhtyä. Sitä vastoin toivon, että uutta fiksua porukkaa valtuustoon tulisi, jos siitä olisi apua esim. Tohmajärven kunnan talouden kuntoon saattamisessa.
Täyttääkö poliittisesti sitoutumaton kirjoittaja Pentti Väistö ne kriteerit, jotka hän itse on asettanut valtuutetuille? Jos hän uskoo täyttävänsä, niin hän ollee ehdokkaana tulevissa vaaleissa. Ellei ole, on kirjoitus ainoastaan osoitus Uutisalasimen uudesta puolueettomuuslinjasta.
lauantai 6. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti