maanantai 29. lokakuuta 2012

Vaalit on pidetty

Vaalitulokset tätä kirjoitettaessa ovat kaikkien tiedossa. Merkittävin muutos Tohmajärvellä oli Keskustan menettäminen yksinkertaisen enemmistönsä valtuustossa. Yksinkertaista enemmistöä tuskin mikään puolue osaa käyttää oikein. Tohmajärvellä enemmistönsä hoitamisessa epäonnistui Keskusta. Vaalituloksessa se tiesi kolmen paikan menetystäSopii toivoa, ettei yksinkertainen enemmistö osuisi enää tulevaisuudessakaan millekään puolueelle. Menestymistä näyttää kestävän huonosti suomalainen pää.
******
Demarit ovat olleet ja ovat edelleen vastavoima Keskustalle. Yhden valtuustopaikan lisäystä voi sanoa vaalivoitoksikin. Henkilökohtaisesti odotin demareille parempaa vaalitulosta. Perusteena oli Keskustan totaalinen muniminen menneellä vaalikaudella.
Perus-suomalaisten vaalimenestystä voi ihmetellä. Puolueella ei ole ollut mitään näkyvää asemaa missään asiassa menneellä vaalikaudella. Jos puolue on näkynyt, niin se on tapahtunut epäedullisena näkymisenä oikeuslaitoksen byrokradiassa. Persujen valtuutettu ja varavaltuutettu on nähty Viisikossa Kokoomuksen kainalossa.
Persut saivat viidellä ehdokkaallaan kolme valtuustoon. Yhteensä ryhmä keräsi 278 ääntä. Yhdelläkään ehdokkaalla ei ole mielestäni merkittäviä meriittejä aikaisemmasta puoluepoliittisesta tai kunnallispoliittisesta näkökulmasta katsottuna.
On mielenkiintoista nähdä miten persut lunastaa paikkansa suhteessa äänestäjiin. Äänestäjillä on lupa odottaa.
Muilta osin vaalit menivät vanhan kaavan mukaan. Kokoomukselle tuli kolme paikkaa ja kristillisdemokraateille yksi.
******
Kokonaisuutta ajatellen voi Tohmajärven kunnanvaltuustolta odottaa jotain uutta. Kun 27 paikkaiseen valtuustoon tulee 14 uutta valtuutettua, niin eihän muuta voi odottaa kuin muutosta vanhaan menoon.
Alkuun uudet voivat istua kokenemattomuuttaan huuli pyöreänä ja vanhojen vedettävinä, mutta toivottavasti tämä jakso ei kestä pitkään.
Vanhojen partojen poisjäänti ja osaltaan putoaminen vaaleissa tietää toisaalta epävarmaa tulevaisuutta, mutta myös mahdollisuuden paremmasta uudesta.
Toivotan menestystä valituille valtuutetuille. Seuraan ainakin toistaiseksi mitä valtuustossa ja kunnassa tapahtuu.
Palaan aiheeseen tuonnempana.   
     

1 kommentti:

Keski-Karjala kirjoitti...

Kaikki aloittavat uusia asioita ilman kokemusta. Jokainen on kerran noviisi jokaisessa asiassa, myös kuntapolitiikassa. Kokemuksista pitää oppia ja kokemukset pitää hyödyntää, mutta pelkkä kokemus tai kokemukset eivät yksin riitä. Asioita on joskus syytä miettiä uudella tavalla. Vanhoista tavoista voi ja saa luopua, jos tilalle tarvitaan uusia ajatuksia ja muutosta. Nyt siihen oli tarve, ja äänestäjät antoivat siihen mahdollisuuden koko Keski-Karjalassa. Sopivasti uutta, sopivasti vanhaa, eikä kenelläkään yksinvaltaa. Yksi mikä on varmaa, äänestäjä oli näissäkin vaaleissa oikeassa! Arvioinnin paikka on sitten, kun uudet päättäjät ovat käyneet työhönsä.