torstai 25. lokakuuta 2012

Unohtuuko Perustuslaki

Valta kuuluu kuntalaisille

Perustuslain 121 pykälä määrittelee: ”Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon.”
Kirjaus maatiaisjärjellä luettuna tarkoittaa sitä, että erilaiset ylikunnalliset maakuntamallit ja hallintohimmelit liikelaitoksineen hämärtävät asukkaiden itsehallintoa. Puhumattakaan tapauksista, joissa kaikki sote-palvelut ulkoistetaan yksityisen yrityksen tuottamiksi. Jo kuntayhtymät ovat toimineet hipoen rikkoa perustuslakia.
Päätösvalta kunnissa kuuluu asukkaiden valitsemille toimielimille. Varsinkin tapauksissa, joissa kustannukset ja ostopalvelut vievät yli puolet kunnan budjetista.
Uusi terveyslaki vaatii laatijoiltaan malttia ja harkintaa. Mitään kiirettä sillä ei todellakaan ole. On varmistuttava, että laki on sopusoinnussa nykyisen Suomen perustuslain kanssa.
Varoittavat esimerkit löytyvät Keski-Karjalasta. Viitenä viimeisenä vuotena on kokeiltu omaa palvelujen tuottamista, sote-palveluissa Kuntayhtymää, Helli-liikelaitosta ja palvelujen ulkoistamista yksityisen yrityksen tuottamiksi.
Kuntalaiset tietävät miten tempoilussa on onnistuttu. Paljon rahaa on jo järjestelykustannuksiin palanut.
Kaikki kokeilut ovat kuntalaisen kannalta vieneet vaikutus mahdollisuutta päätöksien tekoon kauemmaksi. Osaksi tietymättömiin.
Näin ei voida jatkaa. Uusi terveydenhoitolaki on saata sopusointuun perustuslain kanssa tai sitten perustuslakia on muutettava. Peruslain muuttamisen voi välttää kuntaliitoksilla.

Ei kommentteja: