maanantai 4. lokakuuta 2010

Vanhusten viikko Keski-Karjalassa

Helli-liikelaitoksen johtaja Airi Turunen ja tilaajajohtaja Päivi Hakulinen avasivat Vanhusten viikon antamalla seitsemän palstan "hyvän uutisen" Karjalaiseen, jonka julkikirjoitti toimittaja Sirpa Suomalainen.
Otsikko oli komia: "Vanhusten hoito." "Sata paikkaa pois." Ja vielä: "Keski-Karjalassa vanhusten tehostettua palveluasumista on kolmannes liikaa".
Jutusta sai vähemmän asiaa seurannut kuvan, että otsikon mukainen tilanne on tosi tai, että siitä on vastuulliset päättäneet. Näin ei ole.
Vastuullisia terveys- ja vanhuspalveluista ovat kuntien valtuutetut. Virkamiehet, Helli-liikelaitos tai tilaajalautakunta ei voi mennä tekemään jutussa mainittuja rakenteellisia muutoksia ilman, että valtuustojen päätöksiä.
Valtuuksia ohjaa tällä hetkellä Yhteistoimintasopimus ja Peruspalveluohjelma. Kumpikaan ei anna valtaa, vallankaan virkamiehille, mennä rakenteita muuttamaan.
Onko Hellin johto intoutunut muutoksiin, kun kilpailutuksella sai Rääkkylän lähipalveluksi Peruspalveluohjelmassa merkityn vanhusten asumispalvelun lopetusuhan alaiseksi. Asia taitaa olla vielä Markkinatuomioistuimessa.
Jutussa rääkkyläläisiä hellitään tiedolla, että asukkaita voidaan pitää edelleen. Uusia ei vaan saa ottaa. Mikä helpotus asukaspalveluja tarjoajalle. Jos 20 paikaisesta yksiköstä poistuu luonnollisen poistuman kautta 5, tietää se lopuille 15 luonnotonta poistumaa. Vain julkisella rahoituksella palkkanssa saava voi rakentaa tuollaisen liiketaloudellisen laskelman.
Juttu kokonaisuudessaan oli ns. yhden totuuden juttu. Toimittaja Sirpa Suomalainen on kirjoittanut näitä aikaisemminkin.
Nyt hän haastatteli vain tiettyjä "virallisen tiedon" antajia eli johtajia. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla mitä mieltä asiasta ovat "vastuulliset" luottamushenkilöt. Entä mitä mieltä lääkärit. Hehän määräävät missä vanhus tai sairas saa hoitonsa. Olisiko juttu saanut silloin toisenlaisen sisällön?
En puutu tässä sisältöön. Mielipiteeni voi lukea Matti Kososen blogista.
******
Olen pahoillani, että vanhukset, jotka ovat tämän päivän hyvinvoinnin rakentaneet saavat kunniakseen tarkoitetun merkkiviikon alkajaisiksi ämpärillisen lokavettä supistusten muodossa niskaansa.
Tuntuu kuin koko juttu on tarkoituksen hakuinen. Onko virkamiehet vai jopa toimittaja Suomalainen pyrkineet jutulla muuhun kuin uutiselliseen päämäärään?
Kaikki kolme jutuun vaikuttanutta eivät voi olla tietämättä Eduskunnan oikeusasiamiehen lausuntopyyntöä Hellin toimista. Tai siitä, mitä Valvira on lausunut Hellin palvelujen järjestämisestä.
Ajattelepa kuntalainen sitä, mitä lehtesi kirjoittaa. Tai jättää kirjoittamatta.

Ei kommentteja: