torstai 7. lokakuuta 2010

Alkaako kaikki taas alusta?

Kysymys on turpeen nostosta ja siitä johtuvien vesien laskusta Tohmajärveen. Muistin virkistämiseksi asian tiimoilta lyhyesti.
Jotkut muistavat millainen Tohmajärven veden laatu on ollut ennen veden laskua. Useimmat muistavat millainen se oli ennen turvetuotannon alkua Valkeasuolla. Nyt 41 vuotta myöhemmin voi käydä katsomassa missä kunnossa järvi ja sen vedet tällä hetkellä.
*******
Valkeasuon ojitus alkoi 1969. Turpeen nosto 1973. Muistutus noston haitoista laskuvesiin tehtiin 1996. Siitä voi katsoa alkaneen oikeusprosessi vahingoista ja niiden korjaamisesta. 13 vuotta on yksityinen rannan- ja maanomistaja käynyt oikeutta Vapoa vastaan sen aiheuttamista haitoista ja vahingoista. Asiaa koskeva paperipino lienee laskettavissa metreissä, kun valittajallekin sitä on kertynyt yli puolimetriä.
Sinnikkyys vei valittajan kuitenkin lopulta voittoon. Vapo velvoitettiin ruoppaamaan Vääräälahtea n. 1,5 ha alalta. Ruoppausaika päättyy 30.4.2011. Pian siis nähdään mitä Vapo saa Väärällälahdella aikaiseksi ja mitä se vaikuttaa Tohmajärveen.
******
Meneillään on muistutusten jättäaika Vapon ympäristölupahakemukseen, joka koskee Kotkanpesänsuon ottamista turpeennostoon. Muistutusaika päättyy 20.10.2010.
Viime vuoden loppuun päättyi hanke, jolla kartoitettiin järven kuntoa ja etsittiin korvaavia keinoja järven ennaltamiseksi. Projekti maksoi lähes 200000 euroa. Vapon edustaja istui jäsenenä projektin ohjaustyhmässä. Vapo osalistumisellaan täten myönsi aiheuttamansa haitat järvelle. Mitään Vapon edustaja ei maininnut siitä, että muutaman kuukauden jälkeen ollaan aloittamassa sama toiminta, jolla järvi on saatu nyky kuntoon.
Edellisen projektin jatkoksi ollaan nyt rakentamassa toteuttamisprojektia. Sen ensimmäinen osa maksaa n. 1,5 milj. euroa.
Kysyn vaan onko tässä mitään järkeä. Turpeen nostosta haitat järvelle ovat selkeät. Ainakin kiintoaineen puolesta. Sitä todistavat Vääränlahden n. 4 metrin paksuinen möhöaine. Mitä sitten lieneekään.
Ollaanko nyt ruoppaamassa uudelle möhölle tilaa laskutilaa Vääräänlahteen?
Niin tai näin. Järvenveden tila ei huoleta näköjään ketään. Ei ainakaan niitä, joiden pitäisi siitä jo virkavastuulla huolehtia.
Onko niin, että tavallista kuntalaista ei kuuntele kukaan. Vaikutusmahdollisuus on rakennettu kyllä kuulemista varten, mutta mitään sillä ei näytä olevan merkitystä. Kokemukset ovat kohdaltani lähinnä tohmajärveläisiä.
Käykää nyt kirjoittamassa nimenne Kaivon ahressiin. Aikaa on vain tämä päivä, siksi että adressi luovutetaan kunnalle sen toimenpiteitä varten. Omille muistutuksille on aikaa 20.10.2010 saakka. Ohjeet saa kunnanvirastosta arkistonhoitajalta.
Jos Vapo saa hakemansa ympäristöluvan turpeennostoon Kotkanpesänsuolta, on se lopullinen kuolinisku Tohmajärvelle järvenä. Mitä kannattaa käydä sotaa tuulimyllyjä vastaan. Samalla tulee osoitetuksi puheiden ja toiminnan ero todellisuuteen. Siinä ei näytä olevan järkeä.

Ei kommentteja: