torstai 14. lokakuuta 2010

Mihin seutuvaltuustoa tarvitaan?

Tänään kokoontuu seutuvaltuusto Kiteellä klo 14,00. Joku voi sanoa, että päättämään asioista. Minä kysyn, mistä asioista ja kenen valtuutuksella? Keskustelemaan ja kahvia juomaan on parempi kuvaus valtuuston tehtävistä. Samaa mieltä ovat varmasti kaikki he, jotka viitsivät lukea Seutusopimuksen. Olipa kysymyksessä sitten voimassa oleva seutusopimus tai uusi, jota seutuvaltuusto näyttää itse kokouksessaan värkkäävän itselleen sopivaksi.
Kokonaan eriasia on kelpaako se kuntien valtuustoille.
Seutuvaliokunnalle näytetään keksittävän uusi nimi. Konsti, jolla vangit yrittävät peittää tehtyjä tekojaan. Mikä lie seutuvaliokunta-nimessä vikana. Sehän on koottu kunnanjohtajista ja muutamasta heitä, ainakin aikaisemmin, myötäilevästä henkilöstä.
Seutuvaliokunnan ja seutuvaltuuston ylivoimaisesti merkittävin tehtävä on ollut olla näennäisdemokraattisena välikätenä, kun Keski-Karjalan sote-asiat on sotkettu, ettei niistä Erkkikään ota selvää.
Tämän on todennut myös Valvira Hellin selvityksessään. Tohmajärven kunnanhallituksen kanta näyttää olevan, että Valvira on väärässä ja puuttuu asioihin, jotka loukkaavat Tohmajärven itsemääräämisoikeutta. Tohmajärvi on loukkautunut. Heh, heh.
Kunnanhallituksen kanta taitaa olla puhdasta Olli Riikosen tekstiä. Vastaesityksiä ei niihin sallita. Eikä tarvita nykyisillä poliittisilla voimasuhteilla. Tilanne taitaa olla niin, että Olli Riikonen ei kannata keskustaa kunnanjohtajana ollessaan, vaan itseään ja sitten keskusta kannattaa Riikosta. Otapa tuosta selvä?
******
Tohmajärven demareiden valtuustoryhmä on nähnyt tarpeettomaksi seutuvaltuuston ja on ilmoittanut ajat sitten jäävänsä pois seutuvaltuustosta. Hyvää huolenpitoa demareista osoitti kunnanjohtaja ja keskustan luottamushenkilöt, eivätkä "myöntäneet" demareille eroa seutuvaltuustosta.
Kiellosta huolimatta tai ehkä juuri sen takia, Tohmajärven demarit eivät osallistu seutuvaltuuston kokouksiin.
Onko menettely seutuvaltuustolle minkä arvoinen? Toteutuuko seutusopimuksen ehto, jossa sanotaan seutuvaltuuston jäsenten edustavuus suhteessa poliittisiin luottamuspaikkoihin.
Nyt kun on tiedossa, että "pakenemista" myös Hellin johtokunnasta on tulossa, jäädään mielenkiinnolla odottamaan onko siellä osallistumispakko voimassa.
Arvoisat seutuvaltuutetut. Olette valittu tehtäväänne ilman vilppiä ja vääryyttä. Pitäkää huolta, ettei teitä käytetä väärin. Muistakaa, ettette lopulta edusta poliittista puoluetta vaan äänestäjäänne, jonka asiat pitää hoitaa tärkeinpänä tehtävänä.
*******
Kirjoittelen Esa A. Luukkaisen pyynnöstä välillä Nelosten pääkirjoituspalstan juttuja. Esalla on syyskiireet. Tehdään juttuja tulevaisuudessakin voimavarojemme sallimissa puitteissa. Jos juttuja tulisin harvemmin, niin meitä helpottaa tieto, ettei lukijoillemme synny taloudellisia menetyksiä. Nelosen "tilausmaksut" ovat edelleen nolla.

Ei kommentteja: