maanantai 18. lokakuuta 2010

Ei ota selvää Erkkikään

Valvira tutki Hellin toimintaa. Antoi siitä selvityksen, siltä osin kun sai selvää, Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Päällimmäisenä oli kanta, ettei saa tolkkua kuka päättää mistäkin ja vastaako kukaan mistään. Lukekaa luottamushenkilöt Valviran selvitys. Se ei ole salainen. Ei ainakaan luottamushenkilöiltä, joiden pitäisi selvitykseen ottaa kantaa ja elää sen mukaan.
*******
Sekaisin tuntuu olevan kunnanjohtajatkin. Tohmajärven Olli Riikonen katsoi muotoilemassaan Tohmajärven kunnanhallituksen lausunnossa Valviran menneen loukkaamaan Tohmajärven kunnan itsemääräämisoikeutta. Hän katsoi kunnan loukkautuneen tästä.
Harvinaista herkkua, kun kunnanvirkamies opettaa valtiovallan korkeinta ammattialan tarkastajaa ja lausunnon antajaa toimivallan rajoista.
*******
Eipä taida paljon paremmin olla Kiteenkään munat kupissa. Siellä valtuutetut tekivät aloitteen Hellin johtosääntöjen muuttamisesta.
Karjalaisen haastattelussa 15.10.2010 sanoo Vs. kaupunginjohtaja Anssi Nykänen jotensakin niin, että jäsenet Hellin hallitukseen valitaan seutuvaliokunnan esityksestä. Ja edelleen, että luottamushenkilöiden pääsy johtokuntaan ei ole mahdollista ainakaan vielä.
Jutussa esteeksi nähdään, että Hellin johtokunta on asiantuntijajohtokunta. Kysyn minkä alan asiantuntija? Sitää en ole löytänyt määritelmää mistään. Pitäisikö omaksua ajatus, ettei luottamushenkilö voi olla asiantuntija edes silloin kun asian tuntemusta ei ole määritelty.
Jo edellä olevasta voi päätellä, että yhdessä asiassa ainakin Valvira on oikeassa. Asia on perinpohjin sekaisin.
******
Muistiksi niille, jotka haluavat muistaa kuntalakia ja erityisesti voimassa olevaa Keski-Karjalan kuntien allekirjoittamaa Yhteistoimintasopimusta seuraava, Siellä lukee sivulla 3; kohdassa 3.3 Liikelaitos. Toinen momentti. LIIKELAITOKSEN TEHTÄVÄT JA RATKAISUVALTA MÄÄRITELLÄÄN JOHTOSÄÄNNÖSSÄ. LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNNÖN HYVÄKSYY KITEEN KAUPUNGIN VALTUUSTO. JOHTOSÄÄNNÖSTÄ PYYDETÄÄN SOPIMUSKUNTIEN LAUSUNNOT.
Siinä se on sanottu. Ei kun johtosääntöä muuttamaan. Sopimuksen mukaan, eikä varsinkaan kuntalain mukaan edellä olevaa johtosäännön muutosoikeutta voi ottaa Kiteen kaupungin valtuustolta.
Tai no. Jos kysytte johtajilta niin sieltä tulisi toimintamalli, josta Valvira on jo antanut lausuntonsa. Eli dei saa selvää.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

No ei nyt kuitenkaan käydä Anssi Nykästä ristiinnaulitsemaan kun häneltä sattui pääsemään pieni sammakko suusta.
Nuori ja kokematon kunnanjohtaja, mutta hyvä oppimaan.