keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Niinpä niin.

Tapasin eilen Tohmajärven kunnanhallituksen jäsenen. Kysäisin häneltä, millaiset juhlat olivat eiliset Mahlahallin "avajaiset". Niistähän oli näyttävä juttu myös Karjalaisessa.
Yllätyin kun kuulin, ettei hän ollut juhlissa. Häntä ei oltu kutsuttu.
******
No, tänään on Mahlahallilla avoimet ovet. Kaipa se kunnanhallituksenkin jäsen sinne osailee. Hän, joka piti mahlahalli-hankkeen salassa kolmen kokouksen ajan.
Semmoista tämä kunnalliselämä on. Luottamushenkilöä tarvitaan niin kauan kuin virkamies sitä tahtoo ja asia saadaan vietyä niin pitkälle, että voidaan sanoa, ettei voida enää peruuntua.
Seuraavan kerran luottamushenkilöä tarvitaan laskujen maksuun ja verojen korotukseen. Toivottavasti ei kuitenkaan Mahlahallin tapauksessa, vaikka maksoikin kunnalle toista milliä.
Mahlahallille ja sen yrittäjille on syytä toivottaa onnistumista bisneksessään. Onnea!
*****
Liikelaitos Hellillä ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenillä äänin 6-5 on tarkoitus vähentää ikäihmisten palvelurakennemuutoksen nimissä hoitopaikkoja 100 paikalla. Nyt niitä lasketaan olevan 300.
Päätösprosessi on niin sekaisin kuin se vain nykyisellä hallintomallilla voidaan saada. Eli kukaan ei vastaa mistään. Kaikki päättävät. Ja ikäihminen ei tiedä kohta missä seuraavan yönsä viettää.
******
Minulla oli taannoin tilaisuus tavata yhtäaikaa Airi Turunen, Päivi Hakulinen, Riitta Väistö ja Heli Pölönen. Jätän heidän komeat tittelinsä sanomatta. Mielestäni niillä ei ole merkitystä. Merkitystä on sillä, mitä mieltä he ovat asiasta ja miten toimivat.
Kysyin ehkä johdattelevasti, miten menetellään vähenevien hoitopaikkojen suhteen kun ne tällaisenaankin ovat täynnä. Kysyin myös kuka määrää henkilöt hoitopaikoille.
Päivi Hakulinen ja Airi Turunen eivät ottaneet kantaa asiaan. Riittä Väistö sen sijaan, sanoi, ettei ketään jätetä hoitamatta. Paikkoja lisätään jos tarvitaan tai ostetaan yksityiseltä. Lääkäri määrää hoitopaikan, mihin hoitoa tarvitseva sijoitetaan. Tehostettuun asumispalveluun, vuodeosastolle vai keskussairaalaan.
Mielestäni Riitta Väistön mielipide on sellainen, jonka ymmärrän järkeväksi. Hoidon tarve määrää hoitopaikkojen määrän.
Heli Pölönen otti myös väheneviin hoitopaikkoihin kantaa. Hänellä oli toisenlainen näkemys. Hän näytti puolustavan hoitopaikkojen vähentämistä. Kysymykseen miten vähenevät paikat täytetään, että ne riittävät, Pölönen sanoi, että niille tullaan määräämään sellaiset kriteerit, ettei sijoitusta lääkäri määrää. Hän puhui jotain suosituksista.
Airi Turunen ikäänkuin Pölösen mielipidettä tukien sanoi, että on sellainenkin tapaus, että henkilö on maannut 11 vuotta vuodeosastolla. Kun kysyin oliko paikka tai hoito väärä, hän ei vastannut.
Tämä tällä kertaa ja Nelosten puolella lisää.

1 kommentti:

lahjattomat kirjoitti...

ylen mielenkiintoista!! jotta lääkäritkö syrjäytettäisiin hoidon arvioinnista...

hmmm, ihan lonkalta voisi arvioida, jotta ennen loppuu porolta se yksi aine ennenkuin hoitopaikan valinnan tekevät yksin byrokraatit.

mutta voihan sitä perustuslakiakin yrittää muuttaa paikallistasolla; ja onhan sitä jo tietyissä kohdissa muutettukin...