tiistai 19. lokakuuta 2010

Korjataanko vanhaa.....?

....Vai tehdäänkö kokonaan uusi. Nyt kun valtakunnan korkein taho tässä asiassa; Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) sanoi sanottavansa Hellin kyvyistä hoitaa vanhus- ja terveyspalveluja, pitäisi kellojen ruveta soimaan niidenkin päässä, jotka tähän asti ovat esittäneet kuuroa.
Eduskunnan oikeusasiamiehen lausuntopyyntöön ovat kunnanhallitukset antaneet toisistaan poikkeavat lausunnot. Tämä osoittaa jo lähtökohdan Hellin toiminnalle olleen huteralla pohjalla. Mitä mahtaisivat valtuustot sanoa, jos pääsisivät ilman ohjausta sanomaan sanansa Hellin toimista. Eivät taida päästä sanomaan tulevaisuudessakaan, jos nykyinen meno jatkuu.
******
Hellin kannattajista ne kunnanjohtajat ja johtavat luottamushenkilöt, jotka ovat hirtoksissa aikaisempiin päätöksiinsä, ajavat valtuustoja entistä kauemmaksi Hellia koskevista päätöksistä.
Oljenkorrekseen he ovat ottaneet vallansiirron valtuustoilta sosiaali- ja terveyslautakunnalle. He ovat nähneet lautakunnan helposti ohjailtavaksi tilaajajohtaja Päivi Hakulisen kautta. Ihan viime aikaiset lautakunnassa suoritetut äänestykset ovat osoittaneet lautakunnankin heräilevän valtahorroksesta vastuullisen päätöksenteon suuntaan.
*******
Neljä kunnanhallitusta ovat siis antaneet tai antavat lausuntonsa Eduskunnan oikeusasiamiehelle Valviran sangen rankoista huomioista Hellin palveluista.
Lausunnot ovat annettu kunnanjohtajien esityksistä. Miten niitä voisi kommentoida?
Tohmajärven kunnanjohtajan päätösesitystä olen käsitellyt jo aikaisemmin. On selvää, ettei hän omassa Helli-rakennelmassaan näe mitään vikaa. Hänen kaulassaan näyttää olevan yhtäpitkään Helli-naru kuin Helli toimii.
Kesälahden kunnanjohtajan asemaa ei kannata kadehtia. Hänen vaimonsa johtaa Helliä. Rupeapa sitä arvostelemaan. Pitäisi ottaa huomioon kuntalaiset, omat mieltymykset ja eipä vaimon töitäkään uskalla arvostella. Epäilen, että sillä suunnalla odotetaan lähellä olevaa eläkettä.
Rääkkylän kunnanjohtaja näyttää eroavan muista kunnanjohtajista Helli-kannanotoillaan. Hän on lausuntoon sisällyttänyt selvän toteamuksen, että oikeassahan Valvira on omassa selvityksessään. Hänen kannanottonsa näyttävät eniten ottavan huomioon kuntalaisten näkemyksiä.
Kiteetä johtaa vs. kaupunginjohtaja. Eipä kadehdittava ole hänenkään asemansa hoitaessaan vuorotteluvapaalle lähteneet kaupunginjohtajan Helli-rakennetta. Hellin palvelut nykyisellään näyttävät keskittyvän Kiteelle, mutta samalla tyytymättömyys sivukunnissa lisääntyy. Uhkaavat jättää koko Helli-laivan. Taiteile siinä.
******
Mitä nykyiseen tilanteeseen vaikuttaa kunnanjohtajien oma asema? Jatkuvuuden suhteen pitää olla varauksellinen.
Tohmajärven kunnanjohtaja on hakenut virkoja monelta suunnalta tulematta kuitenkaan valituksi. Nyt hän pyrkii vaaleissa eduskuntaan.
Kesälahden kunnanjohtajalla ovat eläkkeelle lähdöt mielessään ja vaimon asema Helli-puntarissa. Irtiottoja mihinkään suuntaan tuskin Kesälahdelta enää tulee.
Rääkkylässä kunnanjohtajalla lienee ristipaineita hoitaa asioita, jotka ovat "helliläisten" tavoitteiden ja kuntalaisten tavoitteiden välillä. Näyttää hänen seuraavan enemmän kuntalaisten tavoitteita, mikä lienee turvallisinta aina kunnanjohtajalle.
Kiteen vs. kaupunginjohtajalla lienee selvittämistä vuorotteluvapaalle lähteneen kaupunginjohtajan tekemisistä ja tavoitteista. Rakennelmarykelmä jo Hellin osalta ja sen selvittäminen näyttää vs:llä olevan vasta alussa.
Jäädään nyt odottamaan kuka tai ketkä Keski-Karjalan sote-asioita hoitaa. Valviran lausunnosta saa selvän kuvan, ettei näin voi jatkua. Positiivista on huomata, ettei suorittavaa porrasta Valviran lausunnossa arvostella. Sitä vastoin johto, joka on sotkuiseen hallintoon osallinen saa täyden laidallisen.

Ei kommentteja: