torstai 26. elokuuta 2010

UutisAlasin julkaisi 25.8.oheisen kirjeen.

Avoin kirje kunnanjohtaja Olli Riikoselle
Lukuisat kuntalaiset ovat minulta tiedustelleet sosiaali- ja terveyspalvelujen nykyistä ja tulevaisuuden tilaa. Kunnanjohtajana ja tulevana kansanedustajaehdokkaana voinet näin lehden välityksellä vastata omana mielipiteenäsi seuraaviin kuntalaisten mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Ns. Paraslaki edellytti kuntia yhteistoimintaan ja antoi sen järjestämiseen riittävästi aikaa. Helli-liikelaitos pantiin pystyyn äärimmäisellä kiireellä. Miksi?
Suomessa on kaksi vastaavaa liikelaitosta ja niissäkin ollan pohdittu tilalle kuntaliitoksia. Miten pitkään Keski-Karjalassa voidaan jatkaa nykyisellä mallilla?
Vajaan kahden vuoden toiminnan jälkeen ollaan virkamiestyönä Keski-Karjalassa tekemässä muutoksia kuntien Yhteistoimintasopimukseen, peruspalveluohjelmaan ja Seutusopimukseen.
Julkisuudessa, aina ministeri Rehulaa myöten, on todettu Hellin toiminta erinomaiseksi. Miksi vaivalla tehtyjä sopimuksia ollaan nyt muuttamassa?
Tohmajärven terveyskeskuksen tulevasta toiminnasta ei ole saatavissa yhtä ainoaa luotettavaa tietoa. Valtuuston päätöksessä kyllä todetaan, että rakennukseen tulee riittävä määrä ”laitospaikkoja”. Mitä tällä tarkoitetaan ja mikä on todellinen lukumäärä?
Olet jo vuosia sitten kunnanhallituksen kokouksessa terveyskeskuksesta keskustellessa todennut, että Tohmajärven terveyskeskus voitaisiin yksityistää. Nyt terveyskeskuksien asema on noussut keskusteluun uudessa muodossa. Mm. tilaajajohtaja Päivi Hakulinen on tiedustellut sos.- ja terv.lautakunnan jäseniltä mitä mielipidettä he ovat terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen ulkoistamisesta. Koska sama asia oli esillä lautakunnan kokouksessa jo reilu vuosi sitten, kysymyksessä nytkin lienee Tohmajärven terveyskeskus. Mitä mieltä olet palvelujen rakenteellisesta muutoksesta ja sen vaikutuksesta kuntalaisten tarpeisiin ja mielipiteisiin tulevaisuutta ajatellen?
Olet lukuisia kertoja korostanut, että Tohmajärven kunta pysyy itsenäisenä kuntana. Sitä se virallisessa termistössä toki onkin. Samaan aikaan Tohmajärveltä on luisunut palveluja pois paikkakunnalta. Tulevaisuudessa näyttää vanhus- ja terveyspalveluja keskittyvän entistä enemmän Kiteelle.
Pelättävissä on, että näiden ns. peruspalvelujen loppuminen ennen pitkää vie myös muita palveluja pois Tohmajärveltä. Mieleen tulee apteekki ja kauppapalvelut. Muutos koskettaa ennen muita vanhuksia, sairaita ja taloudellisissa vaikeuksissa eläviä ihmisiä.
Nykymenolla Tohmajärvi kutistuu pelkäksi asuinkunnaksi ilman palveluja. Siinä tilanteessa tuskin tarvitaan enää itsenäistä kuntaakaan. Mitä aiot tehdä, ettei tämä kauhukuva muutu todeliseksi?
Ja lopuksi. Kenellä on lopullinen päätösvalta kunnan terveys- ja sosiaalipalveluista? Lautakunnan jäsenillä vai kunnanvaltuutetuilla?

Veijo Tuunanen
Tohmajärven sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.

Ei kommentteja: