keskiviikko 18. elokuuta 2010

Niinhän siinä taas kävi

Sosiaali- ja terveyslautakunta sai tiedokseen 17.8.2010 pidetyssä kokouksessa, että Helli-liikelaitos on 24.5.2010 allekirjoitetulla sopimuksella siirtänyt yöpäivystyksen hoitamisen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen KY:lle.
Siirto on tehty vastoin Kiteenkaupungin kantaa. Eikä yhteistoimintasopimuksestakaan löydy siirrolle tukevia kohtia. Asiasta on puhuttu turuilla ja toreilla tarpeeksi. Ainoaksi kysymykseksi, joka on jäänyt ratkaisematta on kuka ja missä Keski-Karjalan sos. ja terv.palv. nykyisin hoidetaan.
*****
Kyseisen sopimuksen yksi kappale on sanatarkasti kirjoitettu seuraavalla tavalla:
"Terveyskeskuksen vuodeosaston päivystys ei kuulu palveluun, vaan sen järjestämisvastuu on terveyskeskuksella. Terveyskeskus päättää myös, miten hoidetaan terveyskeskuksessa tarkkailussa olevat potilaat."
******
Edellä olevan kappaleen johdosta tein kokouksessa pykälää koskevan vastaesityksen, joka kuuluu:
"Vastaesitys: Esitän, että sopimus perusterveydenhuollon yöpäivystyksen hoitamisesta palautetaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Helli-liikelaitoksen uudelleen käsiteltäväksi sa sovittavaksi niin, että terveyskeskuksen vuodeosastolla on lääkäripalvelut myös klo 22,00 - 08,00 välisenä aikana.
Perustelut: Nykyinen sopimus vaarantaa potilasturvallisuuden.
Terveyskeskus ei ole sellainen toimija, joka voi päättää miten esim. tarkkailussa olevat potilaat hoidetaan.
*****
Vastaesitykseni meni äänestykseen yhden jäsenen sitä kannattaessa. Äänestyksen vastaesitykseni hävisi äänin 3-9. Yksi kannatti esitystäni Kiteeltä, yksi Kesälahdelta. Näin päästiin taas eteenpäin aina kehittyvässä Helli-toiminnassa.
*****
Vuodeosastoille, ja varsinkin jos nykyinen linja saa jatkua, pääse vain heikossa kunnossa sairautensa takia olevat ihmiset. He tuskin voivat itse ohjata sairauttaan, että lääkärin tarve osoittuu Helli-liikelaitoksen valitsemalle lääkäripalveluajalle keskipäivälle. Me vielä toistaiseksi tolpillaan kulkijat pääsemme lääkäriin oman tahtomme mukaan. Sopimus täyttääkin tältä osin pääosallisen tarpeen.
Pitääkin kysyä, ollaanko vuodeosastoja jättämässä näennäisen säästön takia vaille sitä hoitoa, jota olemme siellä luulleet saatavan. Esimerkiksi vuodeosastoilla ei ole yöpäivystykseen lääketieteellistä vaatimusta.
No, tämä on sitä hoivahoitoa, jota enemmistö valtuutetuista haluaa kuntalaisilleen tarjota.
Miten pitkälle ollaan menossa? Nyt suunnitellaan jo kokonaisen terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen ulkoistamista. Mihin tarvitaan valtuutettuja ja mihin Helliä? Molemmat sahaavat omia jalkojaan altaan.

4 kommenttia:

Reino Löppönen kirjoitti...

Elä kehtoo!

Rita kirjoitti...

Jumankauta juu nääs päivää,
ei ole huolen häivää...

Sopimuksessa sanatarkasti "Terveyskeskus päättää..."
Että sitä vaan, jotta kukahan se on tuo terveyskeskus joka päättää? Olisi todella mieeelenkiintoista tietää, koska tämä ko. terveyskeskushan on päättänyt päättää miten hoidetaan terveyskeskuksessa tarkkailussa olevat potilaat. Toivottavasti tällä terveyskeskuksella on myös mursunnahkainen perse, että jaksaa ottaa vastuun ja kiitokset. Ruusuissa kun on joskus ikäviä/mukavia piikkejäkin.

Päättyneet on päivät...

Aurinkoista, kuulasta ja kirkasta syksyn odotusta kaikille tasapuolisesti hellivellitillisti!

Rita Tynkkynen, 20.8.2010 klo 1650

Esa A. Luukkainen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
lahjattomat kirjoitti...

ka rita hoi! keskuksen päähän terveyskeskuksessa päättää, mutta ei kehtoo. ainoa onkkelma, kumpi, ylä- vai alapää?! turinaa kuuluu varmaan molemmista päistä, vaan liekö päätöspuhetta...
p.s. kuka istuu langalla kun kommenttipalvelu tsögää?!