perjantai 6. elokuuta 2010

Kehen voi enää uskoa?

Karjalainen otsikoi tänään. "Uusia kriisikuntia. Talous kuralla." Pohjois-Karjalasta listalla on ehdolla kaksi kuntaa. Leipätekstistä selviää, että ne ovat Kitee ja Tohmajärvi.
Päätelmät ja ennusteet ovat Kuntaliiton ja Valtiovarainministeriön laskelmiin perustuvia. Tuskin siis huuhaata. Mikään uutinen asia tuskin kenellekään, joka elämänmenoa ja taloudenhoitoa on näiden kuntien kohdalta seurannut. Samaa ennustetta on pidetty esillä niin tässä blogissa kuin Nelosten pääkirjoituksissa useampaan kertaan. Kunnanvirkamiehet ja luottamushenkilöistä talousvastaavat ovat juttujamme pitäneet "oman pesän paskaamisena." Paperilehtiin emme juttujamme näistä asioista ole edes tarjonneet. Karjalainen on uskaltanut nyt nostaa kissan pöydälle.
Karjalaisen mielipidepalstalla netissä tosin Reino Löppönen on astunut puolustamaan Tohmajärven taloutta. Missä ovat tosi puolustajat: Olli Riikonen, Matti Ikonen, Leena Väistö ja Matti Majoinen. Siellä suunnalla on kovin hiljaista.
******
Tänään kaupassa pari mieshenkilöä tuli kysymään, mitä mieltä minä olen kuntaliitoksesta ja minkä kunnan kanssa se tulisi tehdä. Miehet olivat mieltäneet minut jotenkin kuntaliitoksen kannattajaksi.
Vastasin, ettei minulla ole kantaa kuntaliitoksiin. Olen vain mielipiteilläni yrittänyt pitää esissä kaikkia vaihtoehtoja, joita kuntalaisten kannalta olen pitänyt keskustelun arvoisina.
Aikanaan olin keräämässä nimiä listaan, jolla haluttiin selvittää mitä suuntaa tohmajärveläiset kannattavat yhteistyösuunnaksi. Joensuuta vai Kiteetä.
Kunnanjohtaja Olli Riikonen keskustan vahvasti tukemana esti selvityksen tekemisen jo suunnastakin. Niin kuin myös myöhemmin kuntaliitoksen selvityksestä ja talousvaikutuksesta.
Samaa vouhotusta pidettiin yllä, jolla kuntalaiset erehtydettiin liikelaitos Helliin. Luvattiin ummet ja lammet ja 4 milj.euron vuotuizset säästöt. Tämänkin veturina oli kunnajohtaja Olli Riikonen ja häntä tuki entistä voimakkaammin keskustan luottamushenkilöt.
Tulos alkaa häämöttää. Miten Helli voi toimia, kun sen uskottavuus on olematon, eikä se ole saanut edes lääkäreitä virkoihin kuin ylihinnalla.
Katsotaan nyt miten suu pannaan tulevaisuudessa. Valta on edelleen kunnanjohtajalla ja keskustapuolueella. Yksinkertainen enemmistö valtuustossa ja muiden puolueiden häikäilemätön sivuuttaminen alkaa näkyä. Sen näkyminen ei ole hyväksi yhdellekään tavalliselle kuntalaiselle. Pitemmässä juoksussa ei myöskään johtaville virkamiehille ja luottamushenkilöille. Demokratialle kiteeläinen ja tohmajärveläinen kunnalliselämä on häpeäksi.

Ei kommentteja: