maanantai 12. joulukuuta 2011

Valtuutetut esiin


Seitsemän tuntia kestävässä valtuuston kokouksessa riitti pulinaa ja purnausta. Asiaa ja asian vierestä. Joillain valtuutetuilla näyttää olevan pakko kommentoida toisten puheenvuoroja. Tai oikeastaan heitä ei ole kuin kaksi henkilöä. Toisen kommentit ovat asiaa käsitteleviä ja toisen erittäin harvoin. Jos nämä kaksi puuttuisivat salista, lyhenisivät kokouksen kestoajat ratkaisevasti.

Demokratia vaatii kuitenkin molempien paikalla oloa ja siinä suhteessa pulinat pois.

Yleisesti ottaen näytti kokouskulusta, että Tohmajärvellä on tapahtumassa hallintokulttuurin muutos. Valtuutetut ovat ottamassa käsiinsä heille kuuluvat asiat. Kaikki mitä kunnan virkamiesjohto tarjoaa, ei ainakaan tässä kokouksessa valtuutetuille kelvannut. Äänestettiin, ja ennen niin selvä vasemmisto oikeisto raja rikkoutui kaikissa äänestyksissä. Pidän sitä kuntalaisten kannalta hyvänä asiana.

Valtuutetun aloite kuntaliitosneuvottelujen aloittamisesta Joensuun kanssa äänestettiin 15 – 12 pöydälle. Kyseltiin onko se sama kuin siirretään. Molempia muotoja näytetään käytettävän ja samahan se on.

Siirto oli paikallaan, kun valtiovalta ei vielä tässä vaiheessa ole ilmoittanut omaa ”kuntakarttaansa”.

Kuntaliitosneuvottelujen aloittaminen Keski-Karjalan kuntien kesken tyrmättiin yksimielisesti. Tässä oli merkille pantavaa se, että tausta tiedoista ja muustakin päätellen, olisi kunnanjohtaja ollut halukas lähtemään neuvotteluihin. Mileipiteen muutos, jos se olisi todellinen, olisi täyskäännös entiselle itsenäisen kunnan puolustajalle. Henkilökohtaisesti odotan vanhaan kokemukseen pohjautuen uusia mielipiteen muutoksia samalta suunnalta.

Muutaman puheenvuoron kirvoitti Helli-liikelaitoksen johtokunnan jäsenten valinta.

Se tehtiin tällä kertaa kuntalakia noudattaen. Yhteistoimintasopimukseen oli värkätty valintakriteerit niin, ettei sotkuisammasta väliä. Onneksi niihin ei tällä kertaa kompastuttu.

Jos sopimuksella tahdottiin saada henkilövalinnat joillekin mieleiseksi ja esimerkiksi allekirjoittanut lautakunnasta, homma meni puihin. Mielipiteeni jäsenvalinnasta meni tahtoni mukaan. Esitin johtokuntaan ryhmäkokouksessa Vuokko Väistöä. Hänellä katson juuri sosiaali- ja terveysasioihin olevan luottamushenkilöistä ylivertainen alan tuntemus ja osaaminen Tohmajärvellä. Se on paljon sanottu, mutta niin se vain on.

Oliko Vuokon valinta yhteistoimintasopimuksen värkkääjille mieleinen. Ei varmasti kaikille, joka näkyi muutamassa puheenvuorossa, jotka saavat jäädä omaan arvoonsa.

Johtokuntaan ja sen toimintaan vedottiin monessa puheenvuorossa. Jonkin verran asiaa kuntevana totean odotukset ylimitoitetuksi. Vastassa on Hellin virkamieskunta, joka on tottunut tekemään mielensä mukaan mitä tahtoo. Lisäksi lähes mahdotonta eteen tuo Kesälahden ja Kiteen aloittamat kuntaliitosneuvottelut. Eli nyt on menossa kolmas Helli-vaihe ja ensimmäinenkin on kuoppaamatta. Ja toista ei ole edes saatu aloitettua. Kysyn vain, onko pallo hukassa?

Muutamia muutoksia tehtiin äänestäen myös talousarvioon. Supistuksia tuli yhteensä 84300 euroa. Joista Ketiltä otettu 22300 euroa ”ketutti” projektiuskovaisia ja viisikkolaisia eniten.

Merkittävää oli päätös, jolla torpattiin metsän myynti maineen. Metsämaita ei myydä. Kanta voitti äänin 15 – 11. Yksi poissa.

Metsän myynti maineen näyttää olevan vähän väliä virkamiesjohdon lempiasia. Merkille pantavaa on, että he tässäkin kokouksessa asettuivat ”metsäosaajiksi”.

En malta olla mainitsematta todellisista osaajista viisikon Aarne Laasosta. Kun hän puhuu metsäasioista, on ne puhetta asiasta, jota pitäisi kuunnella. Myös heidän, joilla ei ole omaa metsää. Ja niiden, jotka haluavat lopettaa ainoan todellisen tuoton kunnalle, jota ei voi millään järki perusteella saada raiteiltaan. Kuin tietenkin harhaan johtamalla.

Nyt se ei vielä onnistunut.

Metsän myynnin ja Pohjois-Karjalan Sähkön myynnin puolustajat puhuvat asioista, jotka eivät ainakaan tällä palstalla saa puolustajia. Varsinkaan hänen osalta, joka muutama vuosi sitten oli metsämaan myyntiä vastaan ja nyt oli tikahtua puhuessaan myynnin puolesta. Nuttu nurin, nuttu oikein. Mitenkä päin huomenna?

Ei kommentteja: