keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Olisiko aika miettiä


Tohmajärven tulevana maanantaina pidettävässä valtuuston kokouksessa viitoitetaan pitkälti Tohmajärven kunnantulevaisuus. Tai vielä tärkeämpää, tohmajärveläisten tulevaisuus.

Kunnanhallituksen viimeisimmän kokouksen päätöksistä ei voi päätellä mitä valtuustossa päätetään. Jo pitemmän aikaa ovat virka- ja luottamushenkilöt haparoineet toimissaan. Mitään päämäärää tai tiettyyn tavoitteeseen pyrkimistä ei ole ollut havaittavissa.

Aloitteita viivytetään, hylätään ja samassa kokouksessa tehdään uusi aloite samasta asiasta. Päätetään pysyä itsenäisenä kuntana ja tehdään esityksiä kolmenlaisista kuntaliitoksista. Eipä osoita kovin korkealle arvostettavaa johdonmukaisuutta.

Samaan aikaan annetaan sosiaali- ja terveyspalvelun luisua huonompaan suuntaan. Jopa pois paikkakunnalta, vaikka kustannukset näin säästäessä vain nousevat.

Olisiko aika palata entiseen vanhaan systeemiin? Siihen, jossa kuntalaisten palvelut ovat keskipisteessä. Siinä systeemissä ei tarvita kalliita helsinkiläisiä konsultteja. Riittää tavallinen maatiaisjärki. Sillä pärjättiin ennen ja pärjätään edelleen. On vain uskallettava käyttää omaa järkeä.

Tohmajärveläiset tarvitsevat terveyskeskuksen, lääkärin ja vanhuspalvelut. Ne osattiin itse hoitaa ennenkuin konsulttit toivat uuden systeemin. Sen, jossa palvelut paranevat ja syntyy säästöjä.

Jokainen tietää miten siinä kävi. Kaupan päälliseksi uusi järjestelmä synnytti riidan Keski-Karjalan kuntien kesken, joka näyttää paisuvan yli äyräittensä.

Jos tohmajärveläiset ottavat asiat omaan hoitoonsa, on vielä toivoa tulevaisuudesta. Tähän ei tarvitse odottaa kunnallisvaaleja. Riittää kun valtuustossa ryhdytään hoitamaan kuntalaisten asioita ennen puoluepoliittisia tavoitteita.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut Tohmajärven samaistuvan asumiskunnaksi. Vieläpä hyväksi sellaiseksi. Meiltä ovat hyvät yhteydet suurempiin asukaskeskuksiin. Niiden eduista voimme nauttia, mutta emme tarvitse kärsiä niiden haitoista.

Nyt ovat edessä viimeiset ajat lakata olemasta ajopuu tai oleminen puoluepolitiikkojen tai virkamiesten ohjauksessa.

Ottamalla lakisääteiset palvelut omaan hoitoon, nousee kuntalaisten arvostus päättäjiin. Samalla uskoisi myös päättäjien itsetunto nousevan.

Tiedän, että edellä esittämäni nostaa vastustajat suojakuopistaan taisteluun. He eivät kuitenkaan löydä vastaväitteilleen perusteluja. Se ei ole mahdollista, ei rahat riitä, ei ole mikään peruste. Se on pakoilu päätöksenteosta ja vastuusta.

Kuntaliitokset tulevat, jos ne tulevat. Palvelujen itsenäinen hoito on arvostusta herättävää. Ei huono, sanoisi Jorma Uotinenkin.

1 kommentti:

Johora kirjoitti...

Tohmajärveläisille päättäjille ensimmäisenä päämääränä kunnan pysyminen itsenäisenä.
Mikäli liitoshuuhailuja, pitää löytää liityntäkaveriksi kunta, joka poistaa meiltä kunnallisverot. Siihen saakka jaksamme maksaa omat kulumme ja veromme.
Olen elänyt ja veroja maksanut yhdeksään kuntaan, ja sillä perusteella sanon että Tohmajärvi on hyvä kunta.