tiistai 15. maaliskuuta 2011

Mämmöistä tänään

Valvira kysyi Tohmajärven kunnalta mitä Rääkkylän kunnan ero Hellistä merkitsee muiden sopimuskuntien kannalta. Muun muassa sitä, mitä toimia se edellyttää muiden sopimuskuntien järjestämisorganisaatioiden kannalta.

Oli itsestään selvyys, että Tohmajärven kunnanjohtaja ottaa tällaisen tilaisuuden käyttöönsä. Saa sanoa, mitä itse haluaa. Ja vielä koko Keski-Karjalan puolesta.

Riikosen tekemä lausunto lähetettiin Valviraan ennenkuin sitä tuotiin edes kunnanhallituksen käsittelyyn. Pituutta lausunnossa riitti. Sisällöstä voidaan olla montaa mieltä.

Menettely kaikkineen oli demokratian pyyhkimistä sieltä mihin vaaleja ei tarvita.

*******

Nyky-yhteiskunta on onneksi jo sellainen, ettei ihmisen tarvitse jäädä jyrätyksi, jos ei sitä itse halua. Niinpä tässä Valviralle lähetetyssäkin lausuntoasiassa.

Neloset on saanut haltuunsa ”varjopaperin”, jossa rajataan kannanotot Tohmajärveen liittyviin asioihin. ”Paperissa” esitetään Hellin nykytilanne ja siihen tarvittavat muutokset. Lopuksi totetaan Tohmajärveläisiä liikuttavat asiakohdat. Ne eivät Hellin kohtalosta huolimatta ole huonot. Itseasiassa joltain osin paremmin, jos Helli kaatuu.

Julkaisemme Nelosissa ”varjopaperin”, kunhan siitä ensin keskustelemme asianosaisten kanssa.

********

Kiteen kaupunginvaltuusto päätti äänin 17-17, yksi tyhjä, ettei kansanäänestystä Hellin lakkauttamisesta järjestetä.

Merkittävää äänestyksessä oli se, että tyhjää äänestänyt nousi ratkaisijaksi tärkeässä asiassa. Kaupunkilaisten kuulemisessa. Onnittelen häntä vaaleissa äänestäneitä. Teillä on ratkaisija valtuustossa.

Se, että suoritetaanko kansanäänestys vai ei, ei ole kovin merkitsevää. Äänestys olisi vain suuntaa antava. Vain valtuutetut päättävät Hellin kohtalosta.

Nimilistat ovat kuitenkin sellaisia, että ne pitäisivät herätellä valtuutettuja toimimaan kaupunkilaisten tahdon mukaisesti.

On valitettavaa etteivät kiteeläiset valtuutetut huomioineet demareiden esitystä kasata porukka Keski-Karjalasta pohtimaan mitä Hellille tulisi tehdä. Se olisi ollut erityisen viisasta juuri Kiteen tulevaaisuuden kannalta.

********

Sitten omakohtainen kokemus tältä aamulta. (15.3) Vaimo sai piikitysvuoron eilen täksi aamuksi klo 8,00. Mentiin Tohmajärven terveyskeskukseen. Piikkipaikka puhtaana.

Oli ilmeisesti piikkejä, paikka, johon pitää, vaan lääkäri puuttui. Ongelma on meille pieni. Asumme lähellä terveyskeskusta. Niin ei saata olla Kutsun mummolle, joka jo kyytijärjestelyt ovat oma ongelmansa.

On häpeä, että terveyspalvelut on laskettu tähän tilanteeseen. Toiminta ilman lääkäriä kertoman mukaan on yleistynyt jo kohta käytännöksi.

Ei kommentteja: