Hellin lisälasku 1,16 milj. euroa sai Tohmajärven kunnanvaltuutettujn huomion osakseen kokouksen lopussa.
Alkuun valtuuston puheenjohtaja yritti siirtää Helli-keskustelun valtuuston kokouksen jälkeen pidettävään iltakouluun. Demarit estivät sen uhkaamalla lähteä siinä vaiheessa kokouspaikalta. Todellinen siirtosyy iltakouluun lienee ollut ”häätää” lehtien edustajat kuulemasta mitä mieltä valtuutetut ovat Hellin lisälaskusta.
Muissa asioissa käyty keskustelu oli harvinaisen vilkas. Yhteensä 33 puheenvuoroa. Vilkkauteen vaikutti varmasti myös se, että Hellin syntyyn eniten vaikuttanut Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen ei ollut kokouksessa. Hän on virkavapaalla hoitamassa Keskustan kansanedustajaehdokkaan tehtäviä.
Merkille pantavaa puheenvuoroissa oli, että vain kahdessa puheenvuorossa yritettiin etsiä jotain hyvää tilinylityksessä. Toisessa todettiin, että pitää vain maksaa ja toinen löysi syyn demareista, jotka eivät 2008 sitoutuneet keskustan – mihin. Se ei selvinnyt puheenvuorosta.
Poislähtevä tilaajajohtaja oli kutsuttu paikalle selvittämään mistä Hellin lisälasku johtuu. Hän selosti ylitykset, mutta syyt jäivät epäselviksi. Ellei sellaiseksi lueta Hellin huonoa tai olematonta tiedotusta tilaajalautakunnalle. Se ei kuitenkaan olisi lisälaskua miksikään muuttanut. Tieto ylityksestä vain olisi tullut valtuutetuille vähän aikaisemmin.
Muutamissa puheenvuoroissa tuotiin selvästi esiin myös puhujan selvä mielipide. Hellin organisaatioon on saatava muutos. Myös todettiin, että Hellin johdolta ovat asiat karanneet käsistä. Vaadittiinpa turhia johtajia siirtymään käytännön töihin.
Suurin osa puheista tuli viisikon ja demareiden puolelta. Ne olivat arvostelevia ja niissä vaadittiin muutosta Hellin toimintaan. 7 puheenvuoroa tuli keskustan edustajilta. Tällä kertaa ne eivät olleet Helliä ylistäviä. Oliko syy sitten se, että kunnanjohtaja Olli Riikonen puuttui paikalta johtamasta keskustan suuntaa, joka on yksi selitteisesti tilaaja/tuottajamalli ja Helli.
Kokouksen jälkeinen kysymys: Voiko toiminta enää jatkua Hellin kohdalla nykymuodossaan? Kestävätkö tohmajärveläiset keskustalaiset johtajiensa takana. Miljoonan lisälasku saattaa herättämään maksajat.
1 kommentti:
Uutisoinnin perusteella Pohjois-Karjalan kunnista mm. Outokumpu, Liperi, Nurmes, Polvijärvi, Juuka ja Kontiolahti ovat vuoden 2010 tilinpäätöstietojen perusteella pääsemässä selkeästi kuiville. Koska noilla mainituilla esimerkkikunnilla ei ole hienoa yli 4 miljoonan vuotuisia kustannussäästöjä tuovaa sosiaali- ja terveystoimen liikelaitosmallia, niin on perin merkillistä, jos Keski-Karjalan kunnat eivät tekisi vielä parempaa tulosta kun nuo mainitut kunnat. Siinä pohtimista niille poliittisen vastuun kantajille, jotka asioistamme päättävät.
Lähetä kommentti