maanantai 8. kesäkuuta 2009

Yhteishenkeä äänin 15 - 12

Tohmajärven kunnanvaltuusto rakensi yhteishenkeä äänestämällä jokaisesta vähänkin äänestämiseen kelpaavasta asiasta. Siinä sivussa ehdittiin käyttämään laskujeni mukaan 76 puheenvuoroa. Asiasta ja asian vierestä. Tietenkin. Tällaiseen ei tainnut pystyä entinen valtuusto.
Kolmannesvuosikatsaus meni suhtkoht vähillä puheenvuoroilla. Hallintojohtaja selitti ja kunnanjohtaja jatkoi samoilla asioilla, mutta eri taulukoilla.
Ennätys lyhyen katsauksen antoi hallituksen puheenjohtaja Leena Väistö. Hänen sanomansa oli, että kohtuullisen hyvältä näyttää. Puheenvuoro meni kelloni mukaan läpi minuutissa.
Saman pykälän yhteydessä kuultiin sote/Hellin selonteko tilaajalautakunnan puolesta Päivi Hakulisen esittämänä. Hänen esitystään haluttiin kuultavaksi monen valtuutetun suulla. Ja vieläpä mahdollisimman laajana.
En tiedä kostuivatko valtuutetut Hellin tämän hetken taloudellisesta tilanteesta. Talous ja sen seuranta tapahtuu toimialoittain. Eli palvelujen käyttöä ja niiden kustannuksia ei ole vielä eroteltavissa. Nyt pelataan ns. nollasummapeliä. Saatua määrärahaa jaetaan kuukausittain ja kaikki merkitään käytetyksi.
Todelliset kulut selviävät vuoden lopulla. Palveluja ei ole vieläkään tuotteistettu ja laskutus tuntuu noudattavan ihan omaa aikatauluaan.
Ei ihme jos selonteon antaja sanoikin: "Hyvältä näyttää, mutta ei pidä paikkaansa."
Kukaan valtuutetuista ei kysynyt ollaanko Tohmajärven terveyskeskusta ulkoistamassa? Minäpä voin sanoa, että ollaan, ellei huomenna pidettävässä lautakunnan kokouksessa saada asiaa kääntymään toiseen suuntaan .
* * *
Kokouksen puheenvuoroissa kyseltiin, eikö Sote/Hellin perään pitäisi perustaa seurantaryhmää katsomaan mitä Hellin ympärillä touhutaan. Rääkkylässä sellainen on ja Kesälahdelle ollaan perustamassa.
Olli Riikonen vastusti seurantaryhmän perustamista. Hän kehoitti ottamaan lautakunnan jäsenet käyttöön. Eräs joka ei tahtonut olla esityksellään erimieltä kunnanjohtajan kannan kanssa, ehdotti perustettavaksi taloudenseurantaryhmän. Sehän on tunnetusti kunnanjohtajalle mieluinen aikaisemmista mielipiteistä.
Kunnanjohtajalle ja veltuutetuille tulkoon tietoon, että yhtenä lautakunnan luottamushenkilöjäsenenä meikäläisen tehtävänä ei ole saada Sote/Hellin asioita kuntoon muutamassa viikossa, kun niiden sotkemiseen tarvittiin neljänkunnan luottamushenkilöt ja kallis konsulttitoimisto pariksi vuodeksi.
Kyllä tiedotus asioiden kulusta ja talouden tilanteesta kuuluu virkamiehille. Eikös heille siitä maksetakin.
* * *
Uusi hallintosääntö runnotiin muutamalla äänestyksellä läpi. Sen siirto tai muutokset eivät kelvanneet keskustalle.
Eniten vieroksuttiin henkilövalintojen menemistä pienen piirin päätettäväksi. Johtavat virat olisi haluttu jättää valtuutettujen päätettäviksi.
Kunnanjohtaja piti muutosta tarpeellisena. Hän erehtyi mainitsemaan, ettei valtuutetut ole aina sopivia ja kykeneviä valintoihin.
Edellä oleva sai valtuutettu Antero Nenosen kysymään oliko kunnanjohtaja sitä mieltä myös omasta valinnastaan kunnanjohtajaksi, joka tapahtui valtuustossa.
* * *
Äänestystä tarvittiin myös Ritva Simosen valtuutetun aloitetta käsiteltäessä. Sen hallitus oli merkinnyt loppuun käsitellyksi vaikka samalla sanoi, että asiaan palataan myöhemmin. Eikös siinä ole ristiriita? On loppuun käsitelty, mutta asiaan palataan kuitenkin. Onneksi asia meni äänestykseen asti vaikka siellä torpattiin.
Ritva Simonen teki myös uuden aloitteen ja jätti sen kirjallisena. Palataan siihen asian valmistelun jälkeen.
* * *
Mielestäni pientä kömmäilyä tapahtui tässäkin kokouksessa. Siinä vaiheessa kun kunnanjohtaja puuttui kokouksen kulkuun erittelemällä mistä asioista kunnanvaltuusto voi päättää ja mitkä asiat pitää jättää sote-lautakunnalle, Hellille ja muille kunnille yhdessä päätettäväksi.
Tämäkin asiakohta osoittaa, että selvittämistä Hellin ympärillä riittää. Eikös Prättäläkin sanonut, että asiat ovat todella epäselvästi kirjatut.
* * *
Kokous osoitti taas selvästi, että yhteistä linjaa valtuustossa ei löydy. Asiasta kuin asiasta joudutaan äänestämään ja tulos on vaikka sitten 15-12 on turha puhua yhteistyöstä. Sitä tuskin näillä eväillä syntyy.
Ihmetellä pitää myös keskustan valtuutetuilta jatkuvasti tulevia esityksiä yhteisestä taloustoimikunnasta. Vai millä nimellä sitä milloinkin kutsuttaneenkaan. Samalla vaaditaan koko valtuustoa vastuun kantoon.
Homma nyt on vain niin, ettei keskusta ketään tarvitse vastuunkantajiksi. Äänestäjät ovat antaneet vastuunkannon keskustalle. Se vastuu pitää nyt vain kantaa kitisemättä. Äänestäjien antama luottamus on nyt keskustan kannettava. Ainakin seuraaviin vaaleihin asti ja eteen päinkin jos äänestäjät niin tahtovat.

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Ehdotan Tohmajärven valtuuston uudeksi kunniamarssiksi seuraavaa:
(sanat: P.Reponen/sävel: R.Wolfgang)

1)Muistathan, kuinka niin
Silloin kun me kohdattiin
Aina toistemme seurassa olla luvattiin
Tunsin sen, enää en
Yksin voi vaeltaa
Yhteinen onni kun odottaa

2) Huominen, rakkahin
Meidät vie luo alttarin
Valat nuo, jotka vannoimme, saavat sinetin
Kun sä polvistut viereeni, tunnemme sen
Onni meidän nyt on ikuinen

3) Varmaan ymmärrät sen
Kun on mennyt huominen
Polku johtava on eteen vastoinkäymisten
Ethän pelkää, kun yhdessä kuljemme näin
Kätes voit ojentaa, ystäväin

kertosäe (lauletaan aina tarvittaessa)

Käymme yhdessä ain
Käymme aina rinnakkain
Vaikka esteitä on
Joskus tiellä kohtalon
Voimme kaikki ne voittaa
Kun kuljemme vain
Tiemme yhdessä näin rinnakkain
Tiemme yhdessä näin rinnakkain
Tiemme yhdessä näin rinnakkain
jne
jne
jne...

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

No nyt alkoikin tulla tarkempia numerotietoja:

http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/helli_tarvitsee_miljoonan_lis%C3%A4%C3%A4_rahaa_5334365.html

Helli on kallis nainen, joka ei vielä miljoonalla tokene!