maanantai 15. kesäkuuta 2009

Juhannusta kohti kylmässä kyydissä

Kylmää näyttää juhannuksen tienoo. Ajattelipa sitä sitten miltä kannalta hyvänsä. Katselin kevyesti netistä mitä eri paikkakuntien luottamushenkilöt ovat puolestamme päättäneet. Vai pitäisikö sanoa, mitä virkamiehet ovat päätättäneet?

Tohmajärven kunnanhallitus äänestyksen jälkeen päätti yhden ehkä vaikutusvaltaisimman viran panna sisäiseen hakuun. Uskoisin, että viran palkka seuraa samassa suhteessa vaikutusvaltaa.
Mitkä mahtavat olla tämmöisen sisäisen haun perustelut? Ei ainakaan, että etsitäisiin tehtävään parasta ja pätevintä osaajaa. Sisäinen haku supistaa hakijat minimiin. Loukkaa yleissesti käytössä olevia viranhakuperusteita. Jättää hakuprosessin ulkopuolelle ihmisiä, jotka pätevyydellään kilpailisivat virasta.
Ja mielestäni pahinta sisäisessä haussa on se, että se jättää sisäisellä haulla valitun henkilöön turhan tahran, johon hän itse ei ole syyllinen.

Toinen hallituksessa äänestyksen tarvinnut päätös oli Arto Juntusen valitseminen oman toimensa ohella (lukion rehtori) hoitamaan sivistysjohtajan virkaa. Ajastaan hän käyttää puolet rehtorin- ja puolet sivistysjohtajan viran hoitoon. Korvausta tästä järjestelystä hänelle maksetaan 500 euroa kuussa.
Mieleen tulee ajatus miten tällainen järjestely käytännössä hoidetaan. Ja miten se vaikuttaa työympäristöön ja viranhoitajan alaisiin.
Johtaminen on oma hommansa, mutta niin on myös käytännön työt. Omana kokemuksenani voin muistaa, että tällaiset järjestelyt eivät palvelleet minkään osa-alueen tavoitteita. Ei johdon eikä duunaritason. Käytännön työn suorittajat "kärsivät" järjestelyistä eniten. Heidän työmääränsä lisääntyi. Ja yleensä ilman lisäkorvauksia.

Jätän Kiteen kirkkaasti strategioineen juhannuksen kunniaksi vähemmälle. Kitee näyttää luottavan siihen, että Keski-Karjalan muut kunnat siirtävät palvelunsa Kiteelle ja niin myös naapurit tulevat heidän velkojensa maksuun.
Tämähän ei olisi mahdollista ilman naapurikunnanjohtajien myötävaikutusta. Valtuustot näyttävät olevan hyvin kunnanjohtajien hyppysissä.
Jos Kitee tarvitsee jo tässä vaiheessa 1,5 milj. euroa lyhytaikaista kassalainaa selvitäkseen kesän yli palkkojen maksusta, niin eipä naapurilla ole kummoiset pullat uunissa. Oliko syömävelan korot jo tänä vuonna 94000 euroa.
Kannatin aikoinaan Keski-Karjalan kuntaliitoksia ja siitä saatavaa 10,5 milj. euron yhdistymisavustusta. Sote lupasi 4 milj. euron vuotuiset säästöt. Säästöt ovat muuttuneet Hellillä 2,5 milj. euron lisäkuluiksi. Yhdistymisavustus annettiin mennä sivu suun. Taidan odottaa kuntien "konkurssia". Vai antaisiko uusi tuleva terveydenhoitolaki vielä Keski-Karjalaan elämisen mahdollisuutta. Nykymeno johtaa hatelikkoon.

Lähden huomenissa Juhannuksen viettoon penskojen luo. Hyvää Juhannusta lukijoille. Vaikka kriittisesti tarkastelenkin asioita, pessimisti en ole. Elämä jatkuu. Se vain tuppaa kallistumaan.

3 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

oivaa juhannusta tuunaselle! muistahan ottaa kirjoitusrensselit mukaan mökkylöineen, ettei tauko pääse virumaan liian pitkäksi.

Erkki Jormanainen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Erkki Jormanainen kirjoitti...

"Kylmää näyttää juhannuksen tienoo"

Elä sure Veijo, myö ollaan vissiin hyvin varustauvuttu Nelosen plokiklikkauskuvista päätellen.