lauantai 2. elokuuta 2008

Sote-sopan nykytilanne

Näyttää siltä kuin sote-taistelu Karjalaisen nettimielipidepalstalla alkaisi uudelleen kiihtyä. Valtuustothan ovat äänestäen lähteneet perustamaan terveys- ja vanhuspalveluihin liikelaitospohjaista palvelujärjestelmää. Meneillään on tarkasteluvaihe kestävätkö tehdyt päätökset myös hallinto-oikeudessa. Valituksia on tehty ainakin kolmessa kunnassa.

Minultakin on kyselty miksi vastustan liikelaitoksen perustamista. Syitä on monia, mutta jokunen tulkoon tässä mainittua.

Ensimmäiseksi en näe tarvetta markkinatalouden tulemista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen. Liikelaitos on ensi askel amerikkalaismalliseen palvelutuotantoon, jossa palvelua tarvitsevan varallisuus määrää palvelun laadun ja määrän. Jos liikelaitokset tarvitaan, niin niiden aika ei ole vielä Suomessa. Täällä on vielä köyhyyttä ja syrjäseutuja, jotka eivät hoidu markkana talouden keinoin.

Kiteelle suunniteltu liikelaitos on tarkoitettu hoitaa ilman luottamushenkilöitä ja lääketieteellistä asiantuntemusta hallinnossa. Lääkäreille ja luottamushenkilöille ei ole ”jyvitetty” paikkaa liikelaitoksen johtoon eikä johtokuntaan.

En usko, että johtoportaan nimeämisessä välttämättä voi onnistua esittelijänä Kiteen kaupunginjohtaja ja valitsijana kaupungin hallitus. Valintajärjestelmä on keskittynyt liikaa eikä anna vaikutus mahdollisuutta tarpeeksi laajalle pohjalle.

Kokonaan oma juttunsa liikelaitoksen vastustamiseen on sote-sopimus. Se on sekava ja monille asioille liikaa tulkinnan varaa antava. Uskaltaisiko sano vanhaa vertausta käyttäen: ”Se on kuin juosten kustu.” Eikä ihme kun ottaa huomioon sen tarpeettoman kiireen, jolla se on kasaan kyhätty.

* * *

Joku voi aprikoida, miten tästä eteenpäin.

Nyt pitää odottaa, mitä hallinto-oikeus sanoo valituksista. Jos ne eivät tuota tulosta ja toimenpidekieltoa, niin sote-juna jyskyttää kohti tuntematonta.

Jos tohmajärveläisten valitus menee läpi, niin asioiden puntarointiin saadaan lisä aikaa vuoden 2010 alkuun.

Jos valitukset hylätään on kuntalaisilla mahdollisuus sanoa sanottavansa tulevissa kunnallisvaaleissa. Jos he kannattavat liikelaitosmallia, niin pitää äänestää valtuustoon henkilöitä, jotka selvästi sanovat kannattavansa nyky-sotea.

Jos äänestäjä katsoo sote-mallin nykymuodoissaan sopimattomaksi Keski-Karjalaan, niin pitää äänestää henkilöä, joka selvästi vastustaa sotea.

Niin yksinkertaista, mutta myös tehokasta juuri tässä tilanteessa on kuntalaisen vaikutusmahdollisuus ehkä vuosisadan tärkeimpään tavallista kuntalaista koskettavaan asiaan.

Kun äänestystulokset ovat tiedossa jää jäljelle yksi vaihtoehto. Se on pulinat pois.

Ei kommentteja: