maanantai 11. elokuuta 2008

Hallitus kokousti

Vauhti sen kun vain hurjenee valtuustokauden loppua kohti. He, jotka ovat olleet vallassa haluavat näyttää loppuun asti kuka päättää ja mitä.
Kunnan terävin johto oli palannut Ydren matkaltaan ja oli valmis panemaan työpanoksensa Tohmajärven tulevaisuuden puolesta.
Kokouksen työjärjestystä ei liene syytä tässä käydä läpi. Kunnan virallinen tiedottaja tehnee sen paremmin kuin minä. Muutamaan mielenkiintoiseen kohtaan haluan tässä kiinnittää huomiota. Siksi, että esityslistan kyseisissä kohdissa tulee esille nimeni.
* * *
Ensimmäinen kohta koski tekemääni kunnallisvalitusta hallinto-oikeudelle. Valituksen sisältöä moitittiin kokouksessa vääristellyksi. Kuvaus on sanatarkka.
Katsoin, että moite vääristelystä on kohtuuton ja loukkaa minua luottamushenkilönä. Ilmoitin, että kouluttamattomana ja vailla lainopillista ohjausta voin olla taitamaton ja tyhmäkin, mutta en vääristelijä. Valituksen tekooikeus on taattu kuntalaissa ja sitä oikeutta olen vain käyttänyt. Olen aina tyytynyt oikeuden päätöksiin ja niin tulen tekemään tulevaisuudessakin. En arvostele vastineen antajia, enkä päätöstä, joka aikanaan oikeudelta tulee.
On mielenkiintoista katsoa pöytäkirjasta miten kokoussanailu on merkitty pöytäkirjaan, vaan onko merkitty lainkaan.
Koska valitukseni kokonaisuudessaan ei kokousmateriaalina tule kuin valikoiduille ihmisille tietoon, ja koska se on omaa tekstiäni olen pannut sen blogissani julki. Kunnanhallitus antaa siitä lausunnon hallinto-oikeudelle 29.8.2008 mennessä. Kunnanjohtaja Riikonen valmistelee vastineen.
* * *
Nyt tekisi mieli kysyä, kannattaako rypistää kun kakka on jo lahkeessa. Hallituksessa ryöpsähti keskustelu siitä kannattaako kuntalaisille järjestää mielipidetiedustelu asiasta, jolla ei ole enää muuta kuin näennäisdemokratian merkitys.
Kysymyksessä oli 23.6.2008 tekemä valtuuston päätös. Se puolestaan syntyi pöytäkirjan mukaan kunnanjohtajan päätösehdotuksesta hallituksessa vastauksena Martti Haarasen aloitteeseen selvityksen aloittamiseksi kuntaliitoksesta Kiteen kanssa.
Valtuusto päätti esityksen pohjalta järjestää kuntalaisille mielipidetiedustelun. Kysymyksiä ei vielä ole julkaisumuotoon laadittu. Kuitenkin uumoilisin kysyttävän haluaako kunta säilyttää itsenäisenä ja jos ei niin mihin suuntaan pitäisi kallistua. Mielipidekysely ei tietenkään ole ohjaava ja vielä vähemmän sitova.
Kun itsekin olen ollut mukana lukuisissa aloitteissa, ennen surullisen kuuluisaa sote-päätöstä liikelaitoksesta, joissa pyrittiin esittämään ja saamaan selvitykseen muita palvelutuotantovaihtoehtoja, ja jotka kaikki yksinkertaisen enemmistön puolelta tyrmättiin, kysyn miksi nyt kun päätökset on tehty kysytään kuntalaisten mielipidettä.
Erityisesti muistan miten muutamien vapaaehtoisten kanssa kiersimme helmikuun pakkasessa 2007 ovelta ovelle keräten nimiä kansanäänestysaloitteen saamiseksi siitä haluavatko kuntalaiset Tohmajärven tukeutuvan ensisijaisesti palvelujen järjestämisessä Kiteeseen vai Joensuuhun.
Saimme aloitteen tueksi 7,66 % äänioikeutetuista, kun vähimmäisvaatimus oli 5%
Valtuusto ei katsonut tarpeelliseksi silloin kuulla kuntalaisia, vaan äänin 20-15 hylkäsi kansanäänestysaloitteemme. Silloin olisi ollut aika kuunnella mitä mieltä kuntalaiset ovat valintavaihtoehtoista. Silloin vaihtoehtoja vielä olisi ollut. Nyt kun liikelaitoksesta Kiteelle on päätetty, en kyselylle näe mitään mieltä.
Pelkään, että meille nauretaan. Pelkoni ilmoitin myös hallituksessa.
Valtuusto on päätöksensä tehnyt, joka pohjautuu kunnanjohtajan päätösehdotukseen. Aikaisemmat samaa asiaa koskevat aloitteet ovat luottamushenkilöiden, pääasiassa demareiden tekemiä, mutta mukana on ollut sitoutumattomia, kokoomukselaisia ja kristillisiä.
Mielipidekysely palaa ilmeisesti vielä valtuuston käsittelyyn. Missä muodossa? Se nähdään aikanaan.
Oma juttunsa on, onko mielipidetiedustelu vastaus valtuutettu Martti Haarasen aloitteeseen selvityksen aloittamiseksi kuntaliitos mahdollisuudesta Kiteen.
kaupungin kanssa.
Mihin mennään tohmajärveläiset? On pakko kysyä. Taloudesta tai palveluista ei puhuta vieläkään.

Ei kommentteja: