maanantai 11. elokuuta 2008

Valitus sotesta

1/2

Veijo Tuunanen

Talluksentie 23 A 2

82600 Tohmajärvi

Puh. 050 3634340

KUOPION HALLINTO-OIKEUS

Kunnallisvalitus:

Haen kunnioittavasti muutosta Tohmajärven kunnanvaltuuston 23.6.2008 pidetyn kokouksen esityslistan asia n:o 3 päätökseen ” Keski-Karjalan kuntien yhteistoimintasopimus sosiaali- ja terveystoimien yhdistämisestä, sopimuksen hyväksyminen” niin, että kyseinen päätös mitätöidään ja Tohmajärven kunnanvaltuuston 21.1.2008 tekemä päätös sosiaali- ja terveystoimien yhdistämisestä perusteluineen vuoden 2010 alusta saatetaan voimaan.

Kaikki kustannuksia Tohmajärven kunnalle aiheuttavat toimet ja palkkakustannukset sosiaali- ja terveystoimien yhdistämisestä on vuoden 2009 loppuun saakka pantava toimeenpanokieltoon.

Perustelut:

Kuntalaki 53§, 90§,29§ yhteistoimintalaki 6-luku

Valtuustoasiat on puutteellisesti valmisteltu kunnanhallituksessa. Ne on tuotu PricewaterhouseCoopers konsultin valmistelemina ja seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan toimesta valmiina asioina kunnanhallitukseen ja edelleen valtuuston päätettäväksi niin, ettei luottamushenkilöille ole jäänyt aikaa ja mahdollisuutta vaikuttaa asioihin.

Valtuutetuilla ei ollut mahdollisuutta tehdä muutosehdotuksia valtuustossa. Kunnanjohtaja Olli Riikonen kielsi sen, kun sitä häneltä kokouksessa erikseen kysyttiin. Oli hyväksyttävä tai hylättävä päätösehdotus. Kysymyksessä on muotovirhe, joka loukkasi valtuutetun vapaata päätöksenteko-oikeutta.

2/2

Seutuvaltuustolla ja seutuvaliokunnalla ei ole ollut toimivaltaa sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisasioihin, koska kummallakaan ei ole hyväksyttyä johtosääntöä.

Sosiaali- ja terveystoimien yhdistämissopimus oli vaikeaselkoinen ja puutteellinen, ilmeisesti kohtuuttomalla kiireellä valmisteltu. Mm. perustettavan liikelaitoksen johtosäännöt puuttuivat, joten päätös tältä osaltakin tehtiin valtuustossa vajavaisin tiedoin ja siten väärässä järjestyksessä.

Tohmajärven kunnanvaltuustossa on edelleen käsittelemättä 2 puitelakia koskevaa valtuutettujen aloitetta. Toinen 10.10.2007 jätetty koskee kuntaliitosta Kiteen kaupungin kanssa ja toinen selvitysmiehen saamista ministeriöstä selvittämään kuntaliitosten mahdollisuutta koko Keski-Karjalaan. Näillä molemmilla aloitteilla on ratkaiseva vaikutus vaihtoehtojen asettelussa Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä vaihtoehdoksi liikelaitokselle.

Yhteistoimintalain edellyttämää menettelyä ei ole Tohmajärvellä toteutettu ennen valtuuston päätöstä. ( eikä vieläkään.) Valtuuston tekemä päätös siis Yt-lain osaltakin on tehty väärässä järjestyksessä.

Tohmajärvellä 21 päivänä heinäkuuta 2008.

Veijo Tuunanen

Liitteet:

Valitusosoitus

Ote kokouksen pöytäkirjasta

Jäljennös vastaesityksestä

Jäljennös eriävästä mielipiteestä

Jäljennös Keski-Karjalan seutusopimuksesta

Jäljennös: Keski-Karjalan sosiaali- ja terveystoimien yhteistoimintasopimus

Ei kommentteja: