maanantai 25. elokuuta 2008

Tämä hävisi äänin 2 - 5

Liite pöytäkirjaan

Vastaesitys kunnanhallituksen 25.8.2008 pidetyn kokouksen asiakohtaan 10; ”Mielipidekyselyn järjestäminen kuntalaisille koskien kunnan itsenäisyyttä jatkossa.”

Vastaesitys: Mielipidekyselyä ei järjestetä esitetyssä muodossa ja ajankohtana.

Perustelut:

- Järjestelytyöryhmän mielipiteet kyselylomakkeen sanamuodosta olivat erilaiset ja yksimielistä ehdotusta kyselylomakkeen sisällöstä ja sanamuodosta ei työryhmä voinut esittää.

- Mielipidekysely ei täytä kansanäänestykselle edellyttämiä vaatimuksia ja tarkoitusta, jotka on kuntalaissa määritetty.

- SDP:n ym valtuutettujen kansanäänestysaloite, joka perustui tarkastettuihin äänioikeutettujen allekirjoituksiin hylättiin valtuuston enemmistön taholta, vaikka siihen aikaan sillä olisi ollut valtuutetuille ohjaavaa merkitystä. Kansanäänestys ja mielipidekyselyt nyt myöhässä suoritettuina väheksyvät tuolloin kansanäänestystä allekirjoituksillaan vaatineiden tahtoa.

- Mielipidetiedustelu nyt suunnitellussa muodossa on ajallisesti valtuuston jäljellä olevaa toimikautta ajatellen turhaa. Sote-sopimus, jonka tämä valtuusto on hyväksynyt, vie kunnan toiminnasta ja taloudesta n. 65 – 70 % Kiteellä toimivan liikelaitoksen suoritettavaksi. Mielipidetiedusteluilla ei enää voi olla vaikutusta tehtyihin päätöksiin. Todellisen tahtonsa kuntalaiset voivat esittää vain kuntavaaleissa, jolla on vaikutusta tulevaisuuteen.

- Mielipidetiedustelun yhteydessä ei äänioikeutta voi luotettavasti tarkistaa ja se häirinnee varsinaista vaalin suoritusta.

- Kysyttäessä kuntalaisilta kunnan tulevaisuutta itsenäisenä pysymisen suhteen, on ennakkoon kuntalaisille annettava tarpeelliset tiedot kunnan todellisesta taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Nyt sellaista tietoa ei ole jaettu riittävässä määrin edes luottamushenkilöille.

- Mielipidetiedustelun järjestäminen ei ole vastaus Martti Haarasen ym. tekemään valtuutetun aloitteeseen ja on siltä osin myös tässä vaiheessa täysin tarpeeton ja turhaa kuluja aiheuttava.

Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: