torstai 26. helmikuuta 2015

Viikko Pohjois-Karjala tänään


Kuolonkouristus vai hyvä bisnes?

Galluplaiva kääntyy hitaasti puolueiden kannatusta mitattaessa. Mutta kun kääntyminen on alkanut, sitä on vaikea muuksi muuttaa. Antti Rinteen tulo puolueen johtoon ja Jutta Urpilaisen näkyminen julkisuudessa ovat herättäneet myötämieltä kannattajien keskuudessa. Apatia kannattajien keskuudesta alkaa  hälvetä. Tästä on hyvä jatkaa vaaleihin.

Maallikkona olen joskus ajatellut olisiko kaksipuoluejärjestelmä Suomeenkin parempi. Tuskastuttaa välipalapuolueiden sähellys milloin minkin asian kuntoon saattamisessa. Kaksi puoluetta oikeisto ja vasemmisto olisi äänestäjän kannalta selvempi vaihtoehto tehdä ruksi äänestyskopissa.

Ns. pitkien listojen käyttöä ehdokasasettelussa kannattaisi joskus miettiä. Siinä puolueiden asema korostuisi, mutta sehän ei välttämättä ole paha, jos se poistaisi nykyisen ehdokasasettelun huonoja puolia. Julkut ja tyrkyt eivät sotkisi äänestäjiä ylenpalttisilla lupauksillaan. Viimeisissä kunnallisvaaleissa persujen vaalimenestys perustui äänestäjien turhautumiseen. He äänestivät persuja vain protestiksi ja jopa kostoksi vanhoille puolueille.

*****

Sotea odotellessa kunnat touhuavat niitä näitä. Tohmajärvelläkin näyttää kuin hengissä pysymisvietti ohjaisi toimia. Virkahenkilöt ja luottamushenkilöt turvautuvat epätoivoisesti konsultteihin. Sieltä suunnalta pukkaa siivousrobottia, kunnan omaa koulukuljetusasemaa , 9 valtatiesuunnitelmaa, Niiralan  kauppakeskusta ja laskuja suunnittelusta. Rahaa palaa suhteellisen uusienkin kiinteistöjen kuten Mahlahallin muutostöihin. Eikö kunnassa olisi viisainta tyytyä yhteiskunnassa laajemmin tapahtuviin muutoksiin ja ryhtyä kuntaan rakentamaan tulevaisuutta nykyisille asukkaille. Tohmajärvi on hyvä asumiskunta. Maailmoja haaveilevat karkottavat pois  pahimmassa tapauksessa nykyisetkin asukkaat.

*****

Onko kysymyksessä kuolonkouristus vai hyvä bisnes, kun Tohmajärven kunta tarjoaa yhden euron (1 euro) tontteja ostettaviksi. Tontin todelliseksi arvoksi ilmoitetaan 5500 euroa. Tonttiin liittyy kahden vuoden rakennusvelvoite. Alennusmyyntiin liittyy Damokleen miekka. Viestiikö halpahinta ostajalle, ettei paikkakunnalla ole maallekaan enää arvoa. Kannattaako tarttua täkyyn? Ja mitä mieltä ovat paikkakunnalla asuvat maanomistajat kunnan alennusmyynnistä? Kuka ostaa tonttimaata ns. vapailtamarkkinoilta. Valtuutetut tulevat päättämään miten asiassa edetään.

*****

Mikä lie perusteena ollut, kun Tohmajärven kunnanhallitus päätti yksimielisesti vaihtaa rivitalo kolmion kaksioon? Hallituksen esityslistassa oli merkitty kunnan kolmio myytäväksi. Myynnistä oli asianmukaisesti ilmoitettu. Samassa pykälässä myynti vaihtuikin osakkeiden vaihtoon yksityisen ihmisen kanssa. Kolmio vaihdettiin kaksioon.  Ilmeisesti ilman välirahaa. Mistä summasta maksetaan varainsiirtovero? Onko kunta toiminut oikein kuntalaisia kohtaan, kun vaihtokaupan mahdollisuutta ei tarjottu ja tiedotettu ennakkoon kuntalaisille? Vihjeeksi kuntapäättäjille. Kun seuraavaksi, kysymyksessähän on ennakkotapaus, vaihdatte isompaa osaketta päikkäin pienempään, ilmoitan haluni vaihtaa yksiöni kaksioon.  

******

Tohmajärvellä kerätään nimiä järven ja veden laadun pelastamiseksi. Asiasta on kerran valtuustossa päätetty, ettei projektiin lähdetä. Perusteet olivat, ettei selvää suunnitelmaa ollut mihin rahat riittävät ja epäiltiin, ettei veden laatu parane ennen kuin Vapo lopettaa vesiensä laskun Luosojokeen. Nimen kerääjät kutsuvat itseänsä aktiiveiksi. Sanoisin heitä tyytymättömiksi kunnallista päätäntäjärjestelmää kohtaan. En kuitenkaan kiukuttelijoiksi tai oman eduntavoittelijoiksi, vaikka aktiivisimmalla näyttää yltävän maat järven rantaan. Järvi on siitä huolimatta tärkeä kaikille kuntalaisille. Nimilistaan on helppo kirjoittaa. Asia on helppo markkinoida hyväksi. Onko se mahdollista, onkin jo toinen juttu.

                                                       Veijo Tuunanen

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

jos kunta alkaa vaihdella kiinteistöjä laajemminkin, minä puolestani ilmoittaudun vaihtamaan isompia useampaan pienempään. jos vaikka kunnalla olisi muutama yksiö joensuussa...

järviadressin periaate on kaunis. vähän sama kuin kysyisi, allekirjoitatko maailmanrauhan vetoomuksen.