keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Harva tiennimi on osunut kohdalleen

Lupasin palata Kemien tiennimiin. Tietoni pohjautuvat omakohtaisiin muisteluihin.
Otetaan ensimmäiseksi kohteeksi Talluksentie. Sillähän ei nykyisellä paikalla ole oikeastaan mitään yhteyttä Simo Tallukseen. Enemmän kuitenkin kuin Katri Helenalla Kemieen.
Koti-Karjalassa Riitta Hakulinen kuvaa hyvin Talluksen talon paikan mainiten sitä jutussaan Kuikan paikaksi. No olihan se niinkin, mutta Talluksen jälkeen kyseinen talo maineen kuului Matti Poutiaiselle, yhdelle Poutiaisen kolmesta veljeksestä.
Lauri Poutiainen eli tilan pääpaikkaa Kemiessä ja kolmannelle veljekselle Pekalle rakennettiin talo, jota asuu nykyisin Kaija Ollikainen. Pekka ei ehtinyt talossaan juuri asua sairastuttuaan. Hän eli sairautensa takia veljensä Laurin taloudessa.
Talluksen talossa Algot Tietäväinen asui murrosikäisenä ja hakkasi tarinan mukaan havuja karjan kuivikkeeksi. Maiju Lassilan muistomerkki oli oikealla paikallaan Talluksen talon pihapiirissä, mutta on kiikutettu jostain syystä keskuspuistoon ja on jo tekstiltäänkin väärää infoa.
Uskon Pekantien nimen tulleen Pekka Poutiaisesta, eikä Benjamin Neuvosesta, jonka voin sanoa tunteneeni kohtuullisen hyvin. Neuvosta kutsuttiin yleisesti Neuvosen Pelleksi tai vain Pelleksi. En koskaan kuullut, että Pekaksi. Kerron Pellesta joskus myöhemmin. Hän on muistelun ansainnut.
******
Ja sitten muutama sana Lassintiestä. Tielle nimensä antaneen henkilön luulen tunteneeni vielä paremmin kuin Neuvosen Pellen.
Suora lainaus Riitta Hakulisen jutusta Koti-Karjalasta: "Talluksentien ja Sinisentien välissä pitkänä kaartava Lassintie on nimetty Seppä-Lassin mukaan. Seppänä, matkahuollon ja vankisellin pitäjänäkin tunnettu Lauri Tuunainen asui tien lähettyvillä."
Alku tekstistä kelpaa, mutta loppuosa ei. Lauri Tuunasen nimi oli Tuunanen. Ei Tuunainen. Koskaan hän ei asunut Lassintien lähettyvillä. En tiedä hänen edes liikkuneen siellä päin. Miksikö tiedän. Siksi, että Lauri Tuunanen oli isäni.
Edellisen kerran kun isäni nimeä mainittiin tiennimen antajana (oliko Helena Nieminen) sanottiin hänen eläneen aikoinaan. Tätä isäni ihmetteli, kun eli kaprakkana monia vuosia.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

helpompi on näköjään muistella kun on elänyt asianomaisen ajan ja muistelun kohteena on oma suku. eikös kekkonenkin sanonut aikanaan jotta "selvyyden vuoksi siteeraan vain itseäni".