maanantai 23. helmikuuta 2015

MITÄ KUULUU SIVISTYKSEEN ?

Opettajani Juhani Soila sanoi Joensuun Lyseon voimistelutunnilla, että yleissivistykseen kuuluu keskikoulu, ajokortti ja kippi rekillä.
Tunnustan sivistykseni jääneen vaillinaiseksi. Keskikoulu jäi kahta kuukautta vaille. Kipin opin ja ajokortinkin olen pystynyt pitämään.

Opintojani olen täydentänyt ns. elämänkoulussa. Väheksymättä Lyseossa saamaani oppia. Soila opetti meille pojan koltiaisille myös kohteliaisuutta. Sanoi, ettei kumartaminen ole pyllistämistä. Laittoi seisomaan selkä seinää vasten ja siinä opeteltiin kumartamaan. Sanoi, ettei kumartaminen ole nöyryyden osoittamista vaan kohteliaisuutta toista kohtaan.

Niin ajat ovat nyt toiset. Sivistyksen mittaritkin lienevät muuttuneet. Elän kuitenkin vanhan opin varassa. Pidän tärkeänä tervehtimistä. Mieluummin näkisin käsipäivän tulevan takaisin. Mukava olisi kuulla sanat; hyvää päivää. Mitä kuuluu?
Harvemmin sanotaan; ole hyvä tai kiitos. Olisiko jo liikaa toivottu, jos toista loukattua älyttäisiin pyytää anteeksi. Taitaa olla turha toivo. Jotta mitä vittua minä tässä....

Ei kommentteja: