maanantai 14. kesäkuuta 2010

Näinkö se menee?

Näinkö se demokratia pelaa? Valittiinko Mari Kiviniemi hoitamaan keskustalaisten äänestäjien asioita ja aatteita? Onko hänellä siihen parhaat tiedot ja taidot. Vertailun voi suorittaa vaikkapa Paavo Väyryseen tai Mauri Pekkariseen.
Vai johdettiinko keskustalaiset puoluekokouksessa tukemaan äänillään etukäteen syötettyä tietoa siitä, ettei vaihtoehtoista huolimatta ole muuta vaihtoehtoa kuin valita Mari Kiviniemi ja Timo Laaninen. Miettiä sopii ajeltiinko valtaa vai keskustalaisten asioiden hoitoa enemmän.
Olen näkevinäni Mari Kiviniemen valinnassa samoja piirteitä kuin mitä oli silloin ilmassa kun demarit valitsivat Jutta Urpilaisen puheenjohtajakseen.
******
Kokoomuksen puoluekokouspäätöksistä näkee miten sillä suunnalla toimitaan demokraattisesti. Sanoisin, että fantastista. Ollaan ensin työväenpuolue ja sitten perään vihreitä. Eikä maahanmuuttoasioissa olla turhan yksipiippuisia. Ollaan puolesta ja vastaan.
Jyrki Kataisella on tapana sanoa mitä päätös tai tapa toimia tarkoittaa kokoomuksessa. Niin nytkin.
Puoluekokous äänestää pätkäytti ei pakkoruotsille. Tähän Jyrki Katainen ehätti tuoreeltaan selittämään mitä se tarkoittaa. Ei yhtään mitään. Että semmoista demokratiaa suolletaan puoluekokouksista. Ja eikun jäsenkirjoja ostamaan. Demokratia vahvistuu, jos omaa useamman jäsenkirjan. Tai vaihtaa puoluetta ainakin parikolme kertaa vaalikaudessa.
******
Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Ei ne valtuuston päätökset Keski-Karjalassakaan päde. Kuntien johtajat tietävät ja tulkitsevat mitä päätökset tarkoittavat. Vanha taata voi uskoa, että kunnanvaltuusto on se paikka, jossa kuntien asioista päätetään ja vastataan. Nyt ei ole niin kuntajohtajien mielestä.
Sosiaali- ja terveysasioiden hoitoon menee kunnilta n. 70% rahoistaan. Valtuutetut koettavat pitää itsellään edes jonkinlaista valtaa rahojen käyttöön. Hankaluutena on, että neljä kuntaa pitäisi saada puhaltamaan kunnanjohtajien osoittamaan suuntaan. Kun kuntien tarpeet ovat erilaisia, menee puhaltelu erisuuntiin. Pahinta näyttää olevan, että savu menee kuntajohtajien silmille silloin tällöin.
Asian korjaamiseksi mieleisekseen kunnanjohtajat ovat (tai ainakin pari heistä) ottaneet asiakseen siirtää valtuustojen päätäntävaltaa sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Johtajilla näyttää olevan sitä kautta enemmän mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
Hankaluuteta on vain kunnanjohtajien itsensä värkkäämä peruspalveluohjelma ja Yhteistoimintasopimus. Ilman niiden radikaalia muuttamista valta pysyy valtuutetuilla.
Riippuu siis valtuutetuista pysyykö valta ja vastuu kuntien asioiden hoidosta vaaleilla valituilla luottamushenkilöillä vai annetaanko se kasvottomille byrokraateille.
******
Ottakaahan lukijat selvää mitä paljon mainostettu Kuntamaisemaraportti sanoo sos.- ja terveyspalvelujen nykytilanteesta. Minusta ei mitään sellaista, joilla olisi suoraa vaikutusta palvelujen tuotantoon tai saatavuuteen. Sehän on vain pallukoita, tolppia ja numeroita täynnä. Palvelee vain tilinpitoa.
Kuntamaisemalla ei saada yhtään lääkäri Keski-Karjalaan. Lääkäripula täällä on ensin pantava kuntoon. Numeroilla on sitä ennen turha raplata. No, hämäysmielessä kyllä.

Ei kommentteja: