tiistai 8. kesäkuuta 2010

Keski-Karjalasta kirjoitetaan

Sanomalehti Karjalainen on tämän päivän numerossaan ottanut Keski-Karjalan erikoiskäsittelyyn. Erikoisesti Kitee ja kiteeläiset ovat saaneet palstatilaa normaalia enemmän.
Lehdessä on myös kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläisen haastattelu viiden palstan kuvalla vahvistettuna.
Muutamaa asiakohtaa haastattelusta pitänee kommentoida. Varsinkin kun tämän päivän Pohjois-Karjalan maakuntaradio kertoi Kirsi Hämäläisen lähtevän vuorotteluvapaalle.
Haastattelussa Kirsi Hämäläinen ihmettelee kun Hellin asioista riittää polemiikkiä, vaikka Helli-organisatiota oli rakentamassa myös luottamushenkilöt.
No, niin olivat, mutta millä painoarvolla esimerkiksi kunnanjohtajiin nähden? Keppihevosia ja kumileimasimia olivat luottamushenkilöt silloin kun Helliä kasattiin. Tämän tiedän sanoa luottamushenkilönä mukana olleena. Ei yhdestä vaihtoehdosta voi valita. Eikä äänestää, jos vaihtoehdot ovat: ota tämä tai jätä.
Kirsi Hämäläinen aprikoi seutuvaliokunnan epäonnistuneen tiedotuksessa. Saattaa olla niinkin, mutta uuden organisaation pystyttämisessä varsinainen epäonnistuminen tapahtui. Organisaatiot rakennetaan onnistuakseen alhaalta ylös, ei ylhäältä alaspäin, niin kuin Hellin kohdalla tapahtui. Miettiä sopii, olivatko Hellissä henkilövalinnatkaan tarpeeksi mietittyjä. Niihin Kirsi Hämäläisen vaikutus Kiteen kaupunginjohtajana lienee kiistaton.
Kirsi Hämäläisen olisi suonut sanoa, sen minkä hän nyt vuorotteluvapaalle lähtiessään Karjalaisen haastattelussa sanoi, jo paljon aikaisemmin.
Eli, että ulkoistettuja palveluja voidaan ottaa takaisin kunnan toiminnaksi. Ja, että Hellin organiasaatio voidaan muuttaa, jos luottamushenkilöt niin tahtovat.
Edellä oleva ei näytä olevan kaikkien luottamushenkilöiden tiedossa. Ainakaan ei silloin, kun Helliä perustettiin. Tuskin nyt kun sen toimintaa pitäisi tarkastella ja ehkäpä muuttaa.
Luottamushenkilöiden niukka enemmistö toimii sen ikivanhan ohjeen mukaan. Luottamushenkilön kuuluu luottaa. Ei muuta.
Tämän tietäen kunnanjohtajien tulisi toimia kunnan JOHTAJINA. Tuoda esiin vaihtoehtoja ja taustatietoa päätettäväksi. Mielestäni tässä tehtävässä Keski-Karjalan kuntien johtajien on syytä tarkastella toimiaan kriittisesti.
******
Hän, joka blogiani on lukenut muistaa, että olen ollut Keski-Karjalan yhtenäisyyden kannattaja. Olen sitä vieläkin.
Nyt kuitenkin näyttää tai ainakin tulee kysymyksen alaiseksi, onko aika ajanut Keski-Karjalan ohi. Ei näytä hyvältä ulospäin, että seutukunnan johtajat hakeutuvat pois tehtävistään. Onko heiltä mennyt usko omiin mahdollisuuksiin tehtäviensä hoidossa?
Jos on näin, niin tuleen ei saa jäädä makaamaan. Onko palattava siihen vanhaan, koettuun kuntalain antamaan järjestelmään. Siinä valtuustot sanovat mikä kuntalaislle on hyväksi ja kantavat myös päätöksistään vastuun. Sanottakoonpa sitä sitten vaikka poliittiseksi vastuuksi.

Ei kommentteja: