torstai 17. kesäkuuta 2010

Kaksi asiaa, kaksi tuntia.

Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksessa oli kolme asiaa. Hellin johtaja Airi Turunen selitti firmansa tilinpäätöstä. Valtuutetut hyväksyivät Värtsilän kirjaston myynnin leiripaikkoineen ja kuultiin Kuopion Hallinto-oikeuden päätös Vuokko Väistön ja Veijo Tuunasen tekemästä valituksesta.
Tilinpäätöskeskusteluun otti eniten kantaa demareiden ryhmä. Enimmät puheenvuorot käytti Vuokko Väistö. Hän oli selvästi eniten valtuutetuista paneutunut asiaan. Hän kysyi Airi Turuselta kymmenen eri kohtaa Hellin tileistä. Vasatauksiakin hän sai.
Ennen keskustelun alkua rajasi puheenjohtaja Matti Majoinen kysymykset koskemaan vain tiliasioita. Lääkäripulasta, hallintomallista ja sopimuksista ei saanut kysyä. Menettelyllä Majoinen osoitti armeijanmallisen keskustelun tulevan pikkuhiltaa demokraattisiin valtuustoihin.
Keskustelun aikana Tohmajärven 400000 euron palautus Helliltä pieneni 141000 euroon. Mihin olisi pienetynytkään jos keskustelu olisi jatkunut. Keskustelussa Reima Ehrukainen sanoi menneensä sekaisin selitysten runsaudesta, joihin osallistui myös kunnanjohtaja Riikonen.
Pieni välikohtaus sattui, kun puheenjohtaja Matti Majoinen keskeytti nuijaa pöytään lyömällä demareiden Ritva Simosen puheenvuoron asiattomana. Jonka kohta tulkitsikin asiaan kuuluvaksi. Sama kohtalo, joskin ei niin kärjekkäänä, osui myös Matti Gröhnin kohdalle. Hän arvosteli puheenjohtajan menettelyä Simosta kohtaan.
Omassa puheenvuorossaan entinen Tohmajärven kunnanjohtaja Teuvo Korpelainen totesi, ettei Hellin tilinpäätös kuulu Tohmajärvelle vaan Kiteelle. Tällaisen asian käsittelyssä oli Korpelaisen mielestä törkeää keskeyttää puheenvuoro.
Korpelainen sai nopeaa opastusta nuorelta Matti Kuittiselta, joka sanoi, että nyt ollaan kokouksessa, ei kyselytunnilla. Mitä lie tarkoittanut, kun Hellin tilit olivat kyselyn kohteeksi puheenjohtaja määritellyt. Asiasta ei voinut tehdä mitään päätöstä. Tarkoittiko Matti Kuittinen, että asiaa pitäisi vain kuunnella mitä Airi Turusella on ilmoitettavaa.
Kiitoksia Airi Turuselle esityksestään annettiin. Ne aloitti Tuomo Eronen jo ennakkoon kesken esityksen. No, kiitoksia antoivat toki toisetkin ja Matti Majoinen lopussa.
Itse en pitänyt kokouksessa ainuttakaan puheenvuoroa. Olen alkanut epäillä olenko ollenkaan tarpeellinen tällaisessa nykyisessä järjestelmässä, jossa Keski-Karjalan asioita hoidetaan. Tämän kokouksen tapahtumat pakottavat ajattelemaan asiaa entistä tarkemmin.

Ei kommentteja: