torstai 10. kesäkuuta 2010

Milloin puhutaan palveluista?

Sos.- ja terveyslautakunnan kokouksissa aika menee selvitellessä mikä maksaa mitäkin.
Häthätää jää aikaa puhua kuka maksaa mitäkin. Siis puhutaan sellaisista asioista, jotka kuuluvat kirjan- ja tilinpitäjille. Heitäkin kyllä on, mutta jostain syystä selvää rätinkiä ei heiltä heru. Tilit ovat myöhässä määräajoista kuukausitolkkua. Sitten kun niitä esitellään, sanotaan, että näin se on, mutta suattaa olla toisinnii. Lissee rahhoo pittää antoo. Muuten ei palvelut pelaa.
Tähän voi lisätä, ettei taida pelata sittenkään. Joka tapauksessa aika, joka tilaajalautakunnassa käytetään raha-asioiden selvittelyyn, on hukkaan heitettyä aikaa. Ei luottamushenkilöt lyhyessä kokouksessa saa käsitystä tilitapahtumista ja niiden oikeudellisuudesta. Miten luottamushenkilöt saisivat, kun eivät näytä saavan palkatut ammattihenkilötkään.
*****
Neljä tuntia ähistiin tänäänkin tilaajalautakunnan kokouksessa. Lopputuloksena paljon porua, vähän villoja. Hellin tilejä oli selvittämässä Hellin johtaja ja talouspäällikkö. Jos jollekin selvisi asiat niin ok. Minulle ei selvinnyt. Mitäpä tuosta. Asiat voivat muuttua vielä huomeniin mennessä. Hellin johtokunta allekirjoittaa paperit vasta huomenna.
******
Hellin johtaja kertoi, että Hellillä on 3-virkalääkäriä. Lisäyksestä ei ole tietoa. Myös johtavalääkäri puuttuu.
Lääkärin asemaan Hellin johtokunnassa ei näytä tulevan muutosta. Lääkärillä on siellä edelleen varattuna vain läsnäolo-oikeus. Siis kuunnella saa, mutta kun puheoikeuttakaan ei ole, niin tuskin sinne lääkärit menevät kuunteluoppilaaksi.
Airi Turuselle näyttää olevan kauhistus, kun joku kokouksessa puhui kahden esittelijän mallista. No, yhdelläkin pärjätään sitten kun sen vain näkisi käytännössä. Nyt ei ole nähty. Lääkärien asiantuntemuksen saaminen tilaajalautakuntaan näyttää johtajille olevan yhtä vastenmielistä kuin Hellin johtokuntaankin.
******
Ymmärrän Airi Turusen kantavan huolta aina vaan pahenevasta lääkäritilanteesta. Sitä en ymmärrä miksi hän pitää mustasukkaisesti kiinni menetelmästä, jolla Helli lääkäreitä pyrkii hankkimaan. Ei lehti-ilmoitus eikä valituskaan tuo lisää yhtään lääkäriä.
Eikö nyt lopulta olisi aika hyväksyä se, että lääkärien asemaa hallinnossa on vahvistettava. Luottamushenkilöt ovat asian tuoneet monta kertaa esiin. Virkamiehet ovat sen joka kerta estäneet. Tämä synnyttää ajatuksen mikä on luottamushenkilön asema Keski-Karjalan sote-asioiden hoidossa. Minäpä sanon: Ei mikään.
******
Hellissä pohditaan nyt miten edetään tästä eteenpäin. Mennäänkö vuokralääkäriperiaatteella vai ulkoistetaanko kokonainen terveyskeskus. Asiaa kysyi Aira Turunen. Lisäksi hän toi esiin, että tilaajalautakunnan pitäisi linjata ko. asia.
Asia ei ole uusi. Samaa ulkoistamismahdollisuutta Helli pyysi lautakunnan toisessa kokouksessa Kesälahdella. Silloin ei ulkoistamiseen lähdetty. Kysymyksessä oli Tohmajärven terveyskeskus. Eikä pitäisi lähteä vieläkään. Eikä se lautakunnan päätöksellä olisi mahdollinenkaan, jos sopimuksia kunnioitetaan.
Ulkoistaminen on niin rankka rakennemuutos, että siihen tarvitaan kaikkien kuntien yhteinen päätös.
*****
Mieli tekee kysyä, mistä näitä ulkoistamisaloitteita sikiää. Tiedän, että Tohmajärven kunnanjohtaja ei ole pois tämmöisen idean kehittelystä. Välipuhenaan hän jo vuosia sitten sanoi, että Tohmajärven terveyskeskuksen voisi vaikka yksityistää. Hänen nykyistä kantaansa en tiedä.
Mutta mihin tarvitaan tilaaja/tuottajaa. Mitä tehdään Hellin henkilökunnalla ja erityisesti Hellin ylisuurella johtaja-arsinaalilla, jos palvelut ulkoistetaan? Kysyin asiaa Airi Turuselta. Hän ei vastannut. Minä voi vastata omaan kysymykseeni. Ei mihinkään.
******
Toki lautakunnassa muitakin asioita käsiteltiin ja päätettiin.
Työryhmä perustettiin selvittämään mitä pitää tehdä "Päivähoidon siirtämiseksi kuntien omaksi toiminnaksi.
Kolmekuntaa on päättänyt toimielimissään ottaa ko. palvelut omaan hoitoonsa. Mielestäni kuntien päätöstä pitäisi kunnioittaa. Lautakunta näyttää nyt katsovan onko muutos järkevä. Tai tiedä, mitä pohtivat.
*****
Helli-liikelaitoksen johtokunta oli nähnyt, että Tohmajärven palveluasumisessa toimii epäpäteviä työllisyysvaroin palkattuja henkilöitä ja esitti, että näiden tilalle pitää palkata koulutetut henkilöt. Kysymyksessä oli 6 henkilöä.
Päivi Hakulinen yhtyi esitykseen ja teki asiasta päätösehdotuksen. Yritin jupista vastaan. Päivi opasti minua, että kysymyksessä on laatu. Panin suuni kiinni. Järjestelystä tulee lisäkuluja Tohmajärven kunnalle ja muutama henkilö siirtyy työttömien joukkoon.
Jupistessani sanoin, että olisipa Hellin johtokunta ja tilaajajohtja yhtä tarkka lääkäreiden ammattitaidosta ja työn laadukkuudesta.
Tämä tästä. Lukekaa parempi juttu sanomalehdestä.

Ei kommentteja: