Pitkästä aikaa hyviä uutisia sote/helli-rintamalla. Kesälahdella on ryhdytty ajattelemaan mihin sote meidät oikeasti vie. Kesälahdella sote-sopimus oli jätetty kunnanhallituksessa pöydälle. Siis ryhdytty miettimään sotesyntyjä syviä.
Saman suuntaisia ajatuksia tiedän olevan vallalla myös Rääkkylän suunnalla ja niin myös Kiteelläkin. Ajattelemaan ovat ryhtyneet nimenomaan luottamushenkilöt.
* * *
Ajatuksille tulikin tilaa, kun varsinaista sopimustekstiä tarjotaan valtuutetuille hyväksyttäväksi. Aikaisempi aiesopimus ei sido Kiteetä, Kesälahtea tai Rääkkylää. Tohmajärvellähän on päätös tulla mukaan, jos aihetta ilmenee, vuonna 2010. Päätös ei näytä aiheuttavan päänvaivaa projektihenkilöille enempää kuin Tohmajärven kunnanjohtajallekaan. Pitäneekö sitäkin kysyä lainoppineilta.
* * *
Faktaa on, että Keski-Karjalan kunnat ovat ilmaisseet yhteisen tahtonsa yhteistoiminta-alueen muodostamiseen Keski-Karjalaan. Tähänkin olisi aikaa kuntaministerin mukaan vielä ensi vuoden puoleen väliin. Mutta hyvä, että se asia on kunnossa.
Miten alueella palvelut järjestetään on aikaa 2012 asti. Vaihtoehtoja on lukuisia. Nythän ajetaan kunnanjohtajien toimesta yhtä; liikelaitosmallia kuin käärmettä pulloon.
Motiivitkin tiedän, mutta en niitä tässä viitsi mainita. Sen voin sanoa, ettei niissä ensimmäisinä ole kuntalaisten edut tai luottamushenkilöiden asema päätöksiä tehdessä.
* * *
Harkitkaa luottamushenkilöt kannattaako hätäillä asiassa, jonka ratkaisuun on käytettävissä runsaasti aikaa.
Sote sopimus tarjotussa mallissa on erittäin sotkuinen ja vaikeasti hallinnoitavissa.
Luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuus palvelujen järjestämiseen on lähes olematon.
Liikelaitoksen ja luottamushenkilöiden keskeinen vuorovaikutus on sopimuksella tehty mahdottomaksi. Sitä vastoin kunnanjohtajien asema on korotettu potenssiin.
Sote sopimus jättää, jos se nyt tarjotussa muodossa hyväksytään, jäljelle torsokunnat.
Mitä tehtävää jää kunnan virkamiehille ja luottamushenkilöille?
* * *
Hollolan seudulta, josta sote-malli on suoraan kopioitu, kuulin Helsingin seminaarissa Hollolan kunnanjohtajan alustuksen heidän oivastaan. 17 kuukauden kokemuksen pohjalta hän totesi.
Heidän Oiva-malli ei ole tuonut säästöjä ja epäili, ettei tuokaan. Syrjäseudut ovat jääneet uudella mallillakin syrjäseuduiksi. Lääkäri-ongelma ei ole helpottunut odotetulla tavalla. Ainoaksi eduksi hän laski, että viisi kuntaa on onnistunut luomaan yhden yhteisen vuodeosaston.
Kaiken tämän kokemuksen pohjalta Hollolan seudulla ollaan puuhaamassa nyt jo yhtä yhteistä kuntaa. Mukaan on tulemassa kaksi kuntaa lisää.
Joten mietintä myssy syvemmälle päähän, kun se teillä arvoisat luottamushenkilöt on vielä käytettävissänne kuntalaisten eduksi. Soten tullessa käyttöön ei teillä ole todellisuudessa vaikutusta muuhun kuin ääneen valittamiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti