maanantai 23. kesäkuuta 2008

Katseet kohti Rääkkylän valtuustoa

Tohmajärven valtuustossa demarien ynnä sitoutumattomien tekemä vastaesitys Sote-sopimuksen hylkäämisestä kaatui äänestyksessä 21 - 14. Vastaesityksen julkaisen alempana.
Meidän hävinneiden puolesta kaikki asiaan vaikuttavat seikat eivät hyväksytyssä päätöksessä mennet kaikilta osiltaan oikein.
Tiukkaa äänestystä kuvaa se, että entisestä päätöksestä, joka siirsi soten alun vuoden 20010 alkuun, kantaansa muuttivat äänestyksessä Juha Varonen ja Teuvo Korpelainen. Leinon ja Pelkosen tilalla olivat varajäsenet, jotka kannattivat sotea.
Pitkäsen tilalle kesken kokouksen kokoomus vaihtoi Arto Salmisen, joka kannatti sotea. Episodi oli sekin, että keskusta joutui puhelimella kutsumaan kokouksen alettua yhden jäsenensä kokouspaikalle.
Käsitykseni mukaan soten puolesta keskusta oli tehnyt ryhmäpäätöksen äänestyskäyttäytymisestä. Demarit ilmaisivat selvästi, että vaikka heillä vastaesitys onkin, on valtuutetuilla vapaa äänestyskäyttäytyminen. Valtuutettujen käsiä ei sidota ryhmäkurilla.
* * *
Miten tästä eteenpäin? Uskon järjen voittoon yli ryhmäkurin. Uskon ihmisten itsenäiseen ajatteluun ja oikeuden mukaisuuteen.
Rääkkylän valtuutetuilla on nyt tuhannen taalan paikka osoittaa, että vapailla valtuutetuilla ja heidän päätöksillään on mahdollisuus ohjata virkamiesvaltaa.
Jos Rääkkylän valtuusto kaataa sote-sopimuksen, tekee se suuren palvelun koko Keski-Karjalalle. Tukea yhteisen asian eteenpäin viemiseen uudelta pohjalta Rääkkyläläisiltä ei tule puuttumaan yli puoluerajojen. Sen uskallan luvata, jo sillä perusteella, että niin monet Tohmajärven keskustan valtuutetuista puhuivat Sote-sopimusta vastaan, mutta ryhmäkuriin alistuen äänestivät sote-sopimuksen puolesta.
Mielestäni käyttäytyminen oli ihmeteltävää, kun olen tottunut, ettei suomalainen alistu saneluun, vaan tahtoo toteuttaa omaa mielipidettään viimeiseen asti.
Toivottavasti rääkkyläläiset näyttävät meneillään olevalle kiireelle sote-hössötyksessä jarrut.
Uskon, että Rääkkylä kaataa soten. Sote nykymuodossaan vie palvelut juuri syrjäseuduilta. Sellaiseksi kärsijäksi näen Rääkkylässä joutuvan Niemisen seudun.
Kahotaan, kahotaan, miten tässä lopulta käy.

1 kommentti:

Reino Löppönen kirjoitti...

Rääkkylä päättyi, onneksi Soteen. Olisi ollutkin ihmeellistä, jos kunta, mikä on jo valtioneuvoston tarkkailulistalla olisi sulkenut mahdollisuuden täyttää Paras-lain velvoitteen. Nyt on alkanut uusi sivu keski-karjalan yhteistyössä, on saatu konkreettinen sopimus jo kuntien isoimmasta asiasta eli sosiaali- ja terveyspalveluista. Luotan, että yhdessä pystymme järjestämään nämä palvelut taloudellisesti ja laadullisesti asiakkaillemme.