tiistai 10. kesäkuuta 2008

Muutama sana kanteluista

Julkaisen alempana molemmat kantelut, jotka olen tehnyt kunnanjohtajan toimista. Ensiksi on myönnettävä, etten kovin hyvin hallitse näitä tietokone asioita. En myöskään blogikirjoitusta. Tämä olkoon selityksenä turhan suurilla kirjaimilla esiintyvistä nimistäni ja siansaksasta, jos joku tulee väärää kautta lukemaan tätä palstaa.
Niin kova narsisti en ole, että kirjaimen suuruudella yrittäisin tulla tykö.
* * *
Muutama sana kanteluista. Eduskunnan oikeusasiamies on henkilö, joka valvoo virkamiesten ja myös kunnanhallitusten jäsenten oikeudellista toimintaa.
Oikeusasiamiehelle voi esittää kysymyksiä, jos katsoo siihen olevan aihetta. Näin olen tehnyt. Oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä kysymyksellään myös tavallinen kansalainen.
Oikeusasiamies ottaa asian käsittelyyn tai jättää sen ottamatta tutkittuaan ensin kantelun.
Kyseessä olevassa tapauksessa kysely on johtanut jatkomenettelyyn. Kunnanhallitukselta pyydetään kantelun tutkimiseksi tarvittavaa selvitystä 15.8.2008 mennessä.
Kanteluista lukija voi päätellä mitä asiaa kysytään.
* * *
Kantelu on aiheuttanut kauhistusta. Allekirjoittanut saanut kuulla kunniansa. Älyä tietenkin on epäilty. Poliittista ajojahtia ja henkilökohtaista hyökkäystä kunnanjohtajaa vastaan. Tuttua juttua jo monen vuoden takaa.
Kysymyksessä on puoleltani normaali toiminta kunnanhallituksen jäsenenä. Kunnanjohtajan "esimies" kunnassa on kunnanhallitus. Yksinkertaisen enemmistön kunnassa, tiukan ryhmäkurin vallitessa lähes kaikkien asioiden oikeudellisuus ratakaistaa äänestyksillä. Vain laillisuus tapauksissa vähemmistö voi kysellä asioiden perään. Tästä on nytkin kysymys.
Osuuteni oli kysyä oikeusasiamieheltä. Hän pyytää selvitystä kunnanhallitukselta. On mielenkiintoista seurata mitä ja mihin perustuen kunnanhallitus vastauksensa virkavastuulla antaa. Nyt kysymykseen tuskin tulee äänestyspäätös. Ainakaan entisillä perusteilla.
Aikanaan oikeusasiamies antaa vastauksensa. Hän ei päätöksiä muuta. Pahimmillaan tai parhaimmillaan saattaa tulla kysymykseen huomautus.
Ei tässä vallankauppausta yritetä. Sote-asian tiimoilta olen kantelun tehnyt. Kiirettä ja yksisilmäistä asioiden hoitoa vastaan. Joku voi sanoa, että turhaan. Jos niin on asian laita, on tyytyminen sitten siihen. Henkilökohtaiset motiivit kiistän jyrkästi. Jotain olen sentään tässä maailmassa oppinut. Vaikka järkeäni epäillään toistuvasti kokouksissakin.

1 kommentti:

piituska kirjoitti...

Kommenttina jätän ihmettelyni siitä, miten sinulla on ollut kunnanjohtajan ajojahti päällä pidemmän aikaa. Olin silloin kannattajasi kun ablooderasit Olli Riikosen valinnalle, kiersit ovelta ovelle Ollia kannustaen. Mitäs nyt? Vastustat sote hanketta, mutta ei mitään konkreettista tilalle? Aina jos on vastalause, täytyy olla esittää tilalle ehdotus. Minun ääneni menetät, minä haluan pitää työpaikkani.