torstai 26. kesäkuuta 2008

Helli vielä kellii

Allekirjoittaneellekin on jonkin verran tullut kyselyjä, miten nyt edetään kun liikelaitosvaihtoehto tuli terveys- ja vanhuspalvelujen järjestämismuodoksi valtuustojen äänestyspäätöksillä.

Mitäpä tuohon vastaisi? Kysymys pitäisi esittää niille, jotka liikelaitosvaihtoehdon nimiin vannoivat. Heillä on nyt näytön paikka. Palvelut pitäisi aloittaa ensivuoden alusta, säästöjä peruskunnille pitäisi synnyttää ja mitä herkkuja he lupasivatkaan.

* * *

Valtuustossa minulta kysyttiin, mitä vastaesityksen tekijät tarjoavat liikelaitosvaihtoehdon ja sen käynnistämisen ensi vuoden alusta tilalle.

Vastaesityksellä ensimmäiseksi pyrimme saamaan aikalisän. Sen aikana olisimme yhdessä selvittäneet, onko muita vaihtoehtoja palvelujen tuottamiseksi kuin liikelaitosvaihtoehto.

Tohmajärven valtuustossa on kaksi valtuutetun aloitetta käsittelemättä samaisesta asiasta. Enemmistölle ei kelvannut mikään muu kuin liikelaitos, jossa liikelaitoksen toimintaa ei luottamushenkilöillä ole minkään laista suoraa vaikutusmahdollisuutta.

Toisin sanoen keskusta Tohmajärvellä tehdyllä päätöksellä romutti tältä osin kunnallisen päätöksentekomahdollisuuden ja luovutti ne liikelaitokselle.

Näen vastuun Hellin toimivuudesta ja toimimattomuudesta siirtyneen keskustan ja kokoomuksen kahdelle valtuutetulle. Millaisella tietopohjalla, sitä voi kysyä kuntalaiset heiltä.

* * *

Olen jo aikaisemmin sanonut mielipiteeni valtuuston yksinkertaisesta enemmistöstä olipa se millä poliittisella puolueella hyvänsä. Nyt nähtiin sen vaikutus päätöksiin kaikissa neljässä kunnassa. Ollaan yhden vaihtoehdon varassa.

Tällaisessakin tilanteessa voidaan elää. Onhan se kuntalaisten tahto, jonka he ovat vaaleissa esittäneet ja hyväksi havainneet.

Vähemmistölle jää aloitteen teko oikeus, joka enemmistön taholta ainakin Tohmajärvellä torpataan niin, ettei se ehdi edes kaikkien valtuutettujen tietoon.

Vähemmistö voi vaikuttaa vain lain vahtikoirana. Huolehtia siitä, että päätökset, joita tehdään täyttävät edes minimissään laillisuus vaatimukset.

Jos kuntalaiset ovat tyytyväisiä tohmajärveläiseen kunnalliseen päätöksen tekoon ja luottamushenkilöihinsä niin kaikki on ok. Jos eivät, niin sen ilmaisemiseen tulee tilaisuus tulevissa kunnallisvaaleissa.

Semmosta tämä elämä on.

Ei kommentteja: