torstai 17. tammikuuta 2008

Valtuutetuilla on harkinnan aika

Ensi maanantain Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksessa on päätettävänä kuntahistorian merkittävin asia. Miten tulevaisuudessa tullaan järjestämään tohmajärveläisten, tai ehkä koko Keski-Karjalan terveys- ja vanhuspalvelut.
Ohjaako palveluita luottamushenkilöjärjestelmä vai liikelaitokseen perustuva pääasiassa viranhaltijoiden hallitsema järjestelmä.
Siinä ovat kaksi ydintä, joiden kesken valinta on tehtävä. Tai ratkaisua siirretään yhdellä vuodella eteenpäin, kunnes aiesopimuksessa olevat puutteellisuudet ehditään selvittää.
* * *
Sote-päätöksellä ei ole mitään kiirettä, vaikka sellaista väitetään. Tosin kiirettä mitenkään järkisyillä perustelematta.
Ministeriö pyytää sotesta lisäselvitystä huhtikuun loppuun. Ministeriökään ei kiirehdi.
Kuntaliitto haluaa keskustella sotesta Kiteen kaupungin kanssa. Sille ei ole selvillä aikataulua.
Omiin palveluista päättämiseen ja toimeenpanoon on aikaa vuosikausia.
Kiteen kaupungin on ensin saatava kuntayhtymänsä joko toimimaan tai hallittuun purkuun.
Kiteen kaupungin ja Rääkkylän kunnan on saatava kuntaliitosselvityksensä päätökseen.
Itse aiesopimus on päätettäväksi pahasti puutteellinen. Kuntalakihan edellyttää, ettei vajavaisin tiedoin tehty päätös ole oikeudullisesti kestävällä pohjalla. Ainakin 10 kohtaa lisäselvitykseen.
Seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan toimivalta ja asema sote-toimijana on selvitettävä.
* * *
Toivon, että valtuutetut tekevät päätöksensä harkiten ja muistaen, että päätökset koskettavat eniten sairaita ja vanhuksia. Toissijaisesti heitä, joiden työpaikat ja tehtävät saattavat muuttua sekä tietenkin myös tavallisia kuntalaisia.
Poliittiset tavoitteet ja intohimot eivät kuulu näin tarkeän asian päättämisen yhteyteen. Vielä vähemmän poliittiset ryhmäpäätökset. Jokaisen on saatava päättää ja toimia oman näkemyksensä ja vapaan tahtonsa mukaan julkisesti valtuustosalissa. Vastuullisesti luottamushenkilönä kuntalaisen edessä vastaten toiminnastaan.
Vain näin menetellen voidaan tehdä päätöksiä, jotka kestävät tarkastelun kuntalaisten edessä.
Mennään valtuustoon. Kannatan sote-asialle yhden vuoden lisäaikaa asioiden selvittämiseen.

Ei kommentteja: