lauantai 12. tammikuuta 2008

Kuntaliitto puuttuu Sote-suunnitelmiin

Kitee ja Juuka on kutsuttu arvioimaan palvelurakenne uudistusta. Kitee on valittu arviointiin perusterveydenhuollossa tapahtuneen syventyneen kuntayhteistyön vuoksi. Juuka päin vastaisesta syystä. Arvioinnin tekee kuntaliitto.
Henkilökohtaisesti voin todeta, että vihdoinkin. Olen paasannut vaihtoehtojen puutetta Sote-hankkeelle. Mielestäni hyvää ja parasta ei löydy, ellei ole vaihtoehtoja joihin verrataan Sotea.
On ollut masentavaa kuulla Tohmajärven kunnanjohtajalta ja hallituksen puheenjohtajalta, että sote on ainoa vaihtoehto. Se ei ole ainoa. Paras se saattaa olla, mutta vasta sitten kun sitä on verrattu muihin vaihtoehtoihin.
* * *
Pitkään uutispimennossa ollut Sote on vihdoinkin päässyt keskusteluun mediassa. Ainakin Koti-Karjala on antanut Porinapalstallaan tilaa kriittisillekin kirjoituksille.
Eniten kirjoituksia ja mielipiteitä on julkaistu Karjalaisen mielipide-palstalla netissä. Laskin äsken niitä olevan jo lähes 300 kpl. Hyvä juttu. Kuntalaiset alkavat herätä unestaan.
Tuleva terveys - ja sosiaalipalvelu-uudistus on ehkä vuosisadan merkittävin muutos, joka koskettaa kaikkia kuntalaisia. Muutosta ei saa jättää muutaman asiaan vihkiytyneen ajamaksi ja päätettäksi ilman keskustelua.
* * *
Tohmajärven kunta on myös saanut selvityspyynnön ministeriöltä Sote-hankkeen tiimoilta. Kiirettä se ei aiheuta. Vastaus tulee jättää 30.4.2008 mennessä.
Tätä taustaa vasten ei Tohmajärven kunnanvaltuuston päätös ole kiireellinen tehtäväksi, ennen kuin katsotaan mitä mieltä kuntaliitto on meidän touhuista. Ja pitää se ministeriöllekin tehtävä vastaus olla selvillä. Muuten saatetaan ajaa pää petäjään.
* * *
Sikäli kuin ymmärrän, suunniteltu Sote vie palvelut huomompaan suuntaan kaikissa Keski-Karjalan kunnissa. Ne hajautuvat. Byrokratiaa tulee lisää ja se tietenkin maksaa. Tynkäkunnat jäävät virkamiehineen ja luottamushenkilöineen sivuun perinteisestä kuntatyöskentelystä. Toiminnasta ja taloudesta Sote vie 70%. Sote estää tehokkaasti 10 milj.euron yhdistymisavustuksen tulemisen seudulle. Kuntalaisille se jättää velat maksettaviksi. Se tapahtuu vain palveluja supistamalla ja maksimaalisilla veron korotuksilla.
Terveisiä kaikille Keski-Karjalan kunnanjohtajille ja eturivin luottamushenkilöille.

Ei kommentteja: