tiistai 22. tammikuuta 2008

Valtuuston kokouspuheenvuoroja

Liite pöytäkirjaan
SDP:n valtuustoryhmän puheenvuoro
21.1.2008.

Arvoisa Rouva puheenjohtaja
Hyvät valtuutetut

Meillä on tänään tässä kokouksessa päätettävänä kunnalliselämän tärkein asia kymmeniin vuosiin. Ehkä vuosisataan. Miten tulevaisuudessa tullaan järjestämään tohmajärveläisten, tai ehkäpä koko keski-karjalaisten terveys- ja vanhuspalvelut.

Valittavana on ohjaako palveluita luottamushenkilöjärjestelmä vai liikelaitokseen pääasiassa perustuva viranhaltijoihin hallitsema järjestelmä.
Siinä ovat kaksi ydintä, joiden kesken valinta on tehtävä.
Tai sitten ratkaisua siirretään yhdellä vuodella eteenpäin, kunnes aiesopimuksessa olevat puutteellisuudet ehditään selvittää.

Nyt päätettävänä olevalla aiesopimuksella ei ole mitään kiirettä. Vaikka sellaista kuulee väitettävän. Tosin kiirettä mitenkään asiapohjaisesti perustelematta.

Ministeriön sotesta pyytämään lisäselvityksen antoaikaa on huhtikuun loppuun. Ministeriö ei siis kiirehti.

Kuntaliitto haluaa kuulla Kiteen kaupunkia terveys – ja vanhuspalvelujen järjestämisasiasta. On syytä odottaa keskustelun lopputulosta.

Omien palveluittemme päättäminen ja järjestäminen on omissa käsissämme, kunnes toisin päätetään. Aikaa järjestelyihin on ymmärtääksemme varattu vuosikausia.

Keski-Karjalan terveyskeskuskuntayhtymä on ensin saatava joko toimimaan tai hallittuun purkuun.

Kiteen kaupungin ja Rääkkylän kunnan on saatava kuntaliitosselvityksensä päätökseen.

Seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan toimivalta ja asema sote - toimijana on selvitettävä.

Itse aiesopimus on valtuuston päätettäväksi pahasti puutteellinen.
Kuntalaki edellyttää, ettei vajavaisin tiedoin tehty päätös ole oikeudellisesti kestävällä pohjalla.

On toivottavaa, että valtuutetut tekevät päätöksensä harkiten ja muistaen, että päätökset koskettavat eniten sairaita ja vanhuksia. Toissijaisesti myös heitä, joiden työpaikat ja tehtävät muuttuvat. Unohtaa ei saa myöskään tavallisia kuntalaisia, joiden asumisympäristön palvelutarjonta voi muuttua merkittävästi ja muutoksen kustannukset jäävät heidän maksettavakseen.

Arvoisa Rouva puheenjohtaja tässä muutamia asiakohtia, jotka nousivat keskusteluun SDP:n valtuustoryhmän kokouksessa.
Yksityiskohtaisessa aiesopimuskeskustelussa ryhmämme jäsenet tuovat tarkemmin esiin asioita, jotka vaativat lisäselvitystä tai lisäyksiä aiesopimukseen.

Ei kommentteja: