Keski-Karjalan kuntien aiesopimukseen tiimoilta olen hionut älynystyröitäni tuntitolkulla. Tulematta juuri hullua hurskaammaksi. En voi lakata ihmettelemättä miten ihmiset sanovat ymmärtävänsä Sote hienoudet paremmiksi, halvemmiksi ja toimivimmiksi kuin juku muu vaihtoehto palveluihin.
Otan yhden kohdan sote-raportin liiteosasta sivulta 5 sen neljäs kappale kuuluu sanatarkasti.
"Yhteinen toimielin on nimestään huolimatta yhden sopimuskunnan valtuuston ja hallituksen alainen toimielin. Samoin yhteisen toimielimen hallinnonalaan kuuluva palveluja tuottava yksikkö on yhden sopimuskunnan tulosyksikkö tai liikelaitos. Yksikkö on hallinnollisesti osa sitä kuntaa, jonka toimielin yhteislautakunta on. Myös yhteislautakunnan hallinnonalaan kuuluvat virat ovat yhden sopimuskunnan virkoja ja niiden haltijat ovat tuon kunnan viranhaltijoita."
Pohtikaa nyt arvoisat päättäjät mitä ylläoleva teksti tarkoittaa. Katsokaa organisaatiokaaviota.
Sijoittakaa sinne paikoilleen kaikki organisaatiosta käytettävät nimikkeet. Katsokaa ja määritelkää mitä kukin kunta hallinnoi ja minkä kunnan palveluksessa henkilöt toimivat.
Oma käsitykseni on, että halvemmallakin olisi päästy samaan tulokseen kuin mitä sote nyt meille tarjoaa. Kysymyksessähän vanhan kuntalain tarjoama isäntäkuntamalli. Lisättynä mausteilla, jotka eivät vielä ole minulle avautuneet. Muuten kuin luottamustoimen heikentämisellä ja virkamiesaseman vahvistumisella samassa suhteessa.
Iltakysymys: Ovatko yhteislautakunnan jäsenet luottamushenkilöitä vai virkamiehiä? Minkä kunnan alaisia he ovat? Miten heidät valitaan tehtäväänsä? Ovatko Kiteen kaupungin liikelaitoksen johtokunnan jäsenet virkamiehiä vai luottamushenkilöitä. Miten heidät valitaan?
Tuossapa kysymyksiä. Pohtia myös sopii mitä jää jäljelle Kesälahdelle ja Tohmajärvelle jos ja kun kuntien toiminnasta ja taloudesta lähtee n.70%. Jo nyt uskaltaa väittää, että Sote-mallin toteutuessa näihin kuntiin ei terveys- ja vanhuspalvelujen tuottamiseen jää mitään sellaista, jolla voitaisiin niihin vaikuttaa. Kuntalaki nykyisellään vaikutusmahdollisuuden vielä takaa luottamushenkilöille, jos ollaan saman kunnanjäseniä.
Näin tänään.
maanantai 7. tammikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti