keskiviikko 12. joulukuuta 2007

Tervehdys pitkästä aikaa

Terveisiä Etelä-Suomesta. Vierailin Helsingin, Tammisaaren ja Turun suunnalla viikon verran. Nopeana toteamuksena voin sanoa, että näytetään sitä elettävän muuallakin. Näillä kotinurkilla kyykkiessä joskus tuntuu, että elämää tapahtuu vain navetan ja tuvan oven välissä.
Tekisi hyvää sinullekin, hyvä lukija, pistäytyä katsomassa vaikka vain auton ikkunasta elämän menoa Salon ja Raision suunnalla. Olisiko sillä positiivistä vaikutusta Keski-Karjalan tulevaisuutta ajatellen?
* * *
Heti palattuani reissusta huomasin, että nyt ollaan kotonurkilla. Jouduin osallistumaan neljän kunnanvaltuuston yhteiseen Sote-seminaariin Kiteellä. Paikalle oli vaivautunut tulemaan 62 valtuutettua. Poissa olijoille voin sanoa, etteivät menettäneet mitään.
Seminaarianti pohjautui vuorokausi aikaisemmin jaettuun 50- sivuiseen projuun, jonka hinnan lukijat muistanevat. Jos eivät, niin viimeistään tulevien vuosien äyrin hinnassa muistavat.
Neljä tuntia kuunnellessa alustuksia ja hajanaisia kysymyksiä valtuutetuilta, uskalluin minäkin yhden puheenvuoron pyytämään. Lopulta kun, äänekkäästi sitä vaadin. Naapuri sanoi, ettet sinä puheenvuoroa saa, kun alustaja muistaa sinut jo Kolin seminaarista.
Puheenvuorossani epäilin hallintomallia ja tuotanto-organisaatiota saadun esityksen pohjalta vaikeaselkoiseksi. Esityksen pohjalta asiaa pitää pohtia, jotta luottamushenkilökin voi edes jossain määrin tietää mitä on päättämässä. Esitin, että asiaan rauhassa tutustutaan ja päätetään vasta sitten. Aikaa laki tähän suo vuoteen 2012 saakka.
Samalla ilmoitin, etten ole valmis siirtämään luottamushenkilövaltaani kenellekään ilman, että tiedän mitä siitä seuraa. Ajattelin tässä kohtaa lähinnä Seutuvaltuustoa, jonka viime aikaiset esiintulot näyttävät ylittävän sille aikanaan varatun aseman kunnallisten asiain hoidossa. Kysymyksessä tässäkin saattaa olla vain puheenjohtajan henkilö. Onneksi jätin molemmat asiat mainitsematta.
Seminaari kaikkiaan oli epätasapainossa osallistujien ja siellä esiintyjien kesken. Sote-asiaa vyöryttivät konsultit omalla kapulakielellään. Kieltä ja ilmaisuja he olivat kehitelleet ja harjoitelleet päätyökseen vuoden. Heidän kanssaan, ainakin minun tasoisen luottamushenkilön on vaikea ryhtyä tasaveroiseksi kyselijäksi yhden vuorokauden tutustumisajalla saadun tietopaketin pohjalta. Tulen edelleen pyytämään tutustumisaikaa tämän hetkiseen Sote-tuotantoon. Ei sitä lasta pidä heittää menemään, vaikka pesuvesi olisikin pois heitettävää.
Palaan asiaan paremmalla ajalla.
"Hurraa huutoja" sai omalla puheenvuorollaan Leila Luukkainen Kesälahdelta. Vastapainona tälle tämän päivän Karjalainen otsikoi: "Kesälahdelta lääkäriin Tohmajärvelle."
Mietipä sitä. Olisiko sittenkin pitänyt ottaa tutkittavaksi ja vertailuun jokin muu malli kuin missään muualla kokeilematon Sote-malli.

Ei kommentteja: