tiistai 25. joulukuuta 2007

Kirje Peräkylältä

Tulihan lopulta palautetta. Mistäpäs muualta kuin Pitäjänperän yksineläjältä, tältä ajatusten Tonavalta. Julkaisen hänen kirjeensä sellaisenaan, jollaisena hän sen minulle toimitti.
* * *

Pitäjänperä 25.12.2007.

Nuapurit sanovat jotta tänään ois joulupäivä. Olokoon. Mie alotin kuukausi sitten pikkujouluista. Samoo juhloo oon pitänyt kuukauven. Luulis tuon jouluksi riittävän. Va ei riittänyt. Ainakaan sahti.
Koko jouluhössötys on turhoo. Niin ku lippeekalat. Suahaan tupa haisemaan halavemmallakii kun tyyreillä livekaloilla. Jos joku ei usko, ni tulukoon käymään meijän tuvassa.
Joulusaunatta oon pärjännyt siitä asti kun sauna palo. Oisko tuosta vielä kymmentävuotta aikoo. Vakuutusherrat kävivät kahtomassa saunoo. Mitä se kahtomalla paranoo. Kivijalkaan palanut sauna. Vakuutusrahoja oon vuottanut. Kun kysyn niien perään sanoot verukkeeks, jotta vakuutusmaksut ois pitänyt maksoo. Tietää nää herrat.
Jouluvieraita ei oo käynyt. Ennen vanhaan nimismies laitto joka joulu Huuskosen ja Tikan käymään joulutervehyksellä. Komusivat komerotkii tarkemmin kun pennut joululahjoja ehtiessään.
Sanoivat, jotta pontikkaa pitäs löytyy. Siihen minä, jotta pitäs ja ehtinyt oon minnää va kun ei löyvy. Jos löyvän, niin tok tuon vallesmannille.
Sitä minä kysysin, jotta mitä siellä mualkylällä tapahtuu? Onko perree, jotta uuvet kunnanherrat tuovat uuvet systeemit kuntaan.? Tämä meijän kylän luonnon kuvvooja on kuulemma innokkaana mukana siinä touhussa.
Erityisen harmin synnyttää, jos lopettaat vaivastalon. Se tietää omatoimisen harrastelun loppumista toktykkänään. Tutut kusiaispesät jiävät hyövyntämättä.
Luppailut tehostuksesta ja asumisen mahollisuuvesta muualla en oo varma lähenkö siihen. Kitteellä ois kauppa, mutta mansikoihin varraan en lähe Kesälahelle ja Riäkkylä on korvessa.
Nyt miulla ei oo kotapulaista eikä kännykköö. Se venäjäläinen lähti viimekesänä juhannuksen viettoon ja vei kännykän mukanaan korjattavaksi. Kunnossa tuo lienöö, ku laskut tulloo tänne. Sitä mietin annonko sille liian vähän lomalta palluu rahoo kun näin pitkään viipyy lomilla.
Meillä tuntuu olevan vittaalinen piäministeri. Mitä lehistä oon lukenut. Ihe mielessäin ajattelin, jotta jos rinsessa Ruususen sais tänne niin kirja suahas syntymään varmasti. Ja muutakii suattas syntyy. Mistä sen tietää.
Pantas tul uuniin ja perunat. Ja muutakii suattas panna. Voitas panna lantuja uuniin. Suatas ainakii suolisto toimimaan. Uunperunat ja uunlantut. Vettä se ei kyllä kestäs ennee juomaksi.
Jäniksii on ollut tänä syksynä mukavasti. Oon pyyttänyt ja suanut kanssa. Ei miulla oo haulikkoo eikä mehätyskorttii. En tarvihe kumpookaa kun on navetta.
Iltasella vien heiniä navettaan ja jätän navetan ovet auki. Jänikset männöö yöllä heinii syömään. Puolen yön kusella käyvessä lyön navetan oven kiinni. Uamulla käyn jäniksen tai pari nylkemässä. Jos liikut tiällä pain niin poikkee jänispaistille, josta et takuulla löyvä lautaseltas haulija.
Pitäjänperän vanha isäntä

Ei kommentteja: