perjantai 16. marraskuuta 2007

Lähi- ja kaukopalvelut

On lähipalveluja, joita eniten joutuvat käyttämään he, jotka eivät niitä haluaisi. Otetaanpa käsittelyyn tämän päivän uutinen ja havaintoni markkinatorilta.
"Poliisilaitosten määrää supistetaan 90:stä 24:ään." Uutinen voi tarkoittaa monenlaista muutosta. En ryhdy niitä tässä pohtimaan. Jätän pohdinnan Erkki Kanervan tehtäväksi. En ota siihenkään kantaa säästyykö supistuksella rahaa ja kenen taskuun. Otan mahdollisimman yksinkertaisen lähestymistavan.
Ennen vanhaan poliisin palvelut olivat lähipalveluita. Joka pitäjässä oli putka ja joka kylässä ainakin yksi poliisi. Humalainen ja isompikin konna joutui käyttämään lähipalveluja eli kävelemään putkaan, kun poliisi häntä toisella kädellä niskasta ja toisen käden pampulla lievästi ohjasi.
Sitten koitti tehostetun palvelun aika. Poliisi siirrettiin autoon. Putkat, koska nyt poliisilla oli auto käytettävänään, vietiin vähintäinkin naapuri kuntaan. Lapissa naapuri paliskuntaan.
Hyvät lähipalvelut ulkopuolisen näkövinkkelistä siis loppuivat. Jos haluaa tarjota naapurille palveluja, siis kutsumaan poliisin, joutuu odottamaan yhdessä kännikalan kanssa palvelun tarjoaa tuntikausia.
Niin, se tämän päivän juttu, jonka näin markkinatorilla. Kysymyksessä oli jo myöhäissyksyn kolea päivä. Lähipalvelua tarvitseva henkilö oli vajaavaisesti vaatetettu. Jalassakin vain aamutossut. Nestetankkauskin oli loppuvaiheessa.
Tässä asiakkaan ja naapurin kannalta ongelmallisessa tilanteessa jouduimme odottamaan palvelua liian kauan. Lopulta mustamaija tuli ja vei palvelua tarvitsevan.
On eriasia asiakkaan ja asiakkaan, lähipalvelun ja lähipalvelun välillä.
Jos lähipalvelut poliisilla laitossupistuksen takia vielä menevät kauemmaksi ollaan tosiongelman kanssa tekemisessä. Kännikala selviää ennenkuin putkalle asti ehditään.
Ellei sitten poliisille anneta oikeutta auttaa onnetonta asiakasta, joka selviämisellään romuttaa koko poliisihallinnon ja sen uudistuksen. Annetaanko poliisille oikeus käyttää taskumattia asiakkaan ohjauksessa pampun sijasta.
Sellainen oikeus voisi mustastamaijasta tehdä suositunkin kulkuvälineen.

Ei kommentteja: