maanantai 5. marraskuuta 2007

Järjestys torppaan

Eilisessä valtuuston kokouksessa nähtiin miten valtuuston puheenjohtaja Vuokko Väistö palautti järjestykseen niin kunnanjohtaja Olli Riikosen kuin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Erosenkin.
Siihen tarvittiin puuttumista kesken Erosen puheenvuoron ja kehotusta pysymään asiasisällössä ja jättämään pois henkilökohtaisuudet.
Molemmat paheksuivat värikkäin sanakääntein valtuutettu Esa A. Luukkaisen jättämiä valtuutetun aloitteita. Niistä yksi koski Värtsilän ja Kemien välistä asiointilinja mahdollisuutta taksiautoilla, toinen virastotalon muuttamista palveluasunnoiksi ja kolmas 1,5 milj. euron investointirahaa vanhainkodille ja terveyskeskukseen.
Mielestäni kaikki aloitteet olivat kirjallisia ja perusteltuja. Näyttää vanha sanonta pitävän paikkansa: "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa." Molemmat "sapiskaa" saaneet näyttävät olevan erityisen herkkähipiäisiä. Kumpikaan ei siedä omista ajatuksistaan poikkeavia mielipiteitä.
Vahinko vain kun kyseessä on valtuutetun aloiteoikeus, jonka kuntalaki antaa valtuutetulle. Aloitteen tehneen henkilöön tai hänen motiiveihinsa ei Erosella tai edes kunnanjohtaja Riikosella ole oikeutta puuttua. Aloitteentekijä vastaa niistä lähinnä omille äänestäjilleen.
Keskustelu jatkui pitkään valtuutettujen ja Erosen ja Riikosen välisenä keskusteluna, jota vuoroon käytiin teititellen ja vuoroin sinutellen.
Monessa valtuutetun puheenvuorossa kiitettiin puheenjohtaja Vuokko Väistön toimintaa valtuuston puheenjohtajana. Vaatii rohkeutta keskeyttää hallituksenpuheenjohtajan puheenvuoro ja antaa vielä ohjeita kunnanjohtajallekin puheen sisällöstä.
Vuokko Väistön toiminta oli asiallista ja toivottavasti opiksi näille kahdelle "pesservisserille."
Hiukan koomiseksi tilanne muuttui, kun Tuomo Eronen kiitti loppupuheenvuorossaan käytyä keskustelua asialliseksi ja muutenkin asiasisältöjä avaavaksi.

* * *
Henkilökohtaisena arvionani näen kokoustapahtumien taustalla Sote-hankkeen, johon kunnanjohtaja Olli Riikonen ja hallituksen puheenjohtaja Tuomo Eronen ovat näköjään sitoutuneet tavallista vahvemmin sitein.
Nyt näyttää, että Soten hidas eteenpäin meno (ei tiedetä hallintomallia, ei lähipalveluja) ja edelleen sitkeästi keskustelussa pysyvä kuntaliitosmahdollisuus ärsyttävät mielipiteitä.
Sote:een ei saa puuttua, eikä siitä saa kysyä mitään. Kuntaliitosvaihtoehto tai sen puolesta puhujat halutaan sotelaisten toimesta vaientaa täysin.
Ei muisteta, että Tohmajärven valtuustossa, silloin kun Soteen lähdettiin, tehtiin päätös keskustan yksinkertaisella enemmiställä ja ilmeisen ryhmäpäätöksen voimalla.
Demarit on syrjäytetty niin keskustelusta kuin sisältöön vaikuttamisestasakin. Lähes puolet valtuutetuista olisivat halunneet keskustelua ja vertailua ja myös kuntalaisten mielipidettä muutoksen suunnasta ja vaikutuksesta. Sitä ei ole saatu, eikä saada nykymenolla.
Valitettavasti.
Epäillä sopii, ovatko aikanaan Soteen sitoutuneet enää sen ehdottomia kannattajia.

Ei kommentteja: